Het Belang van Limburg

“Nadruk op mentale weerbaarhe­id”

Coach Thierry Van Cleemput wil Goffin weer bij wereldtop doen aansluiten

-

Hoe je David Goffin (ATP 22) na een seizoen vol blessures en teleurstel­lingen weer doet aansluiten met de tennistop? We vroegen het aan zijn coach Thierry Van Cleemput, in de aanloop naar Goffins tweede wedstrijd op de Australian Open tegen de Roemeen Copil (ATP 61). “We moeten de nadruk leggen op zijn mentale weerbaarhe­id.”

Goffin wil in 2019 altijd en overal meedingen voor de prijzen. “Het is heel eenvoudig en tegelijk zeer moeilijk”, weet zijn coach Thierry Van Cleemput. “We moeten de nadruk leggen op zijn mentale weerbaarhe­id. David moet absoluut hardnekkig­er worden in 2019, want de concurrent­ie heeft niet stilgezete­n. Integendee­l, de concurrent­ie is flink toegenomen.”

Ironisch genoeg kan David zelfs vorderinge­n maken in zijn spel, maar toch in de ranking zakken. De top 30 tennist enorm sterk

Meer concurrent­ie

Naast de gevestigde waarden – Djokovic,

Nadal, Federer, Cilic en Zverev – zijn er inderdaad veel nieuwe gezichten bijgekomen.

De Kroaat Coric, die

Steve Darcis in de eerste ronde klopte, de

Griek Tsitsipas, de

Russen Khachanov en

Medvedev, de Amerikanen Tiafoe en Fritz en de Zuid-Koreaan Chung. Voeg daarbij jongens als Raonic, Dimitrov of Wawrinka, die ook weer in de schijnwerp­ers willen staan, en je weet hoe lastig de taak van Goffin zal zijn. “Hij zal op een hoog en regelmatig niveau moeten tennissen om die gasten het leven zuur te maken”, aldus Van Cleemput.

Goffin zal vooral moeten schitteren op de grote afspraken. “Dat is simpele wiskunde. Om een goede ranking te behalen en dus veel punten te pakken, moet je sterk presteren op de grote toernooien, zoals de Grand Slams en de Masters. Ironisch genoeg kan David zelfs vorderinge­n maken in zijn spel, maar toch in de ranking zakken. De top 30 tennist enorm sterk. Het kan snel gaan. Maar we hebben hard gewerkt. David staat scherp.”

Thierry VAN CLEEMPUT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium