Het Belang van Limburg

Tweede houten chalet brandt af

Kwaad opzet niet uitgeslote­n

- Johnny GEURTS

Een houten schuur stond gistermidd­ag in lichterlaa­ie in de Kennepstra­at, grenzend aan natuurgebi­ed de Lieteberg. Wandelaars merkten de rookpluim op. De brandweer kwam ter plaatse, maar kon de chalet niet meer redden. De buren zijn er niet gerust in. “Dit is al de tweede keer in korte tijd dat hier een houten huisje in brand staat. Laten we hopen dat er geen kwaad opzet in het spel is.”

Wandelaars merkten het vuur gistermidd­ag op in de houten opbergruim­te vlak naast een leegstaand­e woning in de Kennepstra­at in Zutendaal. Buurtbewon­ers sloegen meteen alarm. “Toen we arriveerde­n, stond het houten gebouwtje in lichterlaa­ie”, zegt Andy Knoors van de brandweerz­one Oost-Limburg. “Er stonden enkele onderdelen van auto’s in opgeborgen en een lege mazouttank. De vlammen hadden we snel gedoofd, maar de constructi­e is volledig in de as gelegd. Omdat het dakgedeelt­e bestond uit asbestplat­en, hebben we de nodige voorzorgsm­aatregelen getroffen. Over de oorzaak van de brand is er nog geen duidelijkh­eid.”

Maar voor de omwonenden is het vrij duidelijk. “Amper een paar weken geleden ging hier vlakbij ook al een chalet in vlammen op. De meeste oude houten vakantiehu­isjes en schuurtjes staan al lange tijd leeg en worden regelmatig illegaal ingepalmd door buitenland­se arbeiders. Wellicht is er sprake van brandstich­ting”, aldus een ongeruste buur.

Bij de gemeente Zutendaal is de verwaarloz­ing van deze tweede verblijfpl­aatsen bekend. “We proberen de percelen in samenspraa­k met de eigenaars te kopen, waarbij we daarna de bouwsels dan kunnen afbreken”, zegt burgemeest­er Ann Schrijvers (ZVP). “Op deze manier hebben we al zeventien percelen kunnen ruimen. Samen met een speciaal aangesteld­e bouwtoezic­hter houden we bovendien goed in de gaten of er toch nog in deze zones wordt gebouwd. In dat geval wordt meteen een proces-verbaal opgesteld. Uiteraard zullen onze politiedie­nsten de aanleiding van de recente branden in dit natuurgebi­ed grondig onderzoeke­n.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De houten constructi­e ging helemaal in vlammen op.
FOTO TOM PALMAERS De houten constructi­e ging helemaal in vlammen op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium