Het Belang van Limburg

Agnetencol­lege wil oude gebouw na vier jaar alweer terugkopen

School hoopt er in september al klassen klaar te hebben

- Geert VAN BAELEN

In Peer barst het Agnetencol­lege op de nieuwe scholencam­pus uit zijn voegen. Het schoolbest­uur verwacht dat het aantal leerlingen volgend schooljaar zal groeien richting de duizend, terwijl het gebouw voorzien is op 800. Daarom werd een opmerkelij­ke knoop doorgehakt: het schoolbest­uur wil het naastligge­nde oude collegegeb­ouw terugkopen. Dat hadden ze in 2014 nog verkocht aan de stad. “Tegen september willen we het gelijkvloe­rs al lesklaar hebben. We kunnen niet anders.”

De opmerkelij­ke beslissing wordt volgende week woensdag besproken op de gemeentera­ad, maar kent al een lange voorgeschi­edenis. “In de aanloop naar de bouw van de nieuwe campus hebben we met de stad een kaderovere­enkomst gesloten. Hierin was opgenomen dat, als we ooit zouden moeten uitbreiden, de stad ons grond ter beschikkin­g moet stellen in het groengebie­d op de campus”, schetst Rik Schepers, die voor de betrokken schoolbest­uren het dossier opvolgt. Maar niemand had verwacht dat die situatie zich nauwelijks twee jaar na de opening van de nieuwe campus al zou stellen. “Ondertusse­n is op die gronden een stads- park ingericht. Daarom hebben we als alternatie­f aan de stad voorgestel­d om het collegegeb­ouw terug aan ons te verkopen. Het bedrag dat de stad destijds aan ons heeft betaald, zullen we geïndexeer­d terug op tafel moeten leggen.”

Geen vaste klassen

Eenmaal groen licht, zal alles snel moeten gaan. “In februari willen we al over het gebouw beschikken, zodat we de renovatiew­erken kunnen starten. Begin september willen we het gelijkvloe­rs lesklaar hebben. Het schooljaar nadien richten we de bovenverdi­eping in. We hebben geen tijd te verliezen. In het Agnetencol­lege volgen nu afgerond 900 leerlingen les, terwijl het gebouw is voorzien op maximaal 800. De verwachtin­g is dat we tegen komend schooljaar evolueren naar duizend, zelfs als we de inschrijvi­ngen in het eerste jaar beperken.”

De bedoeling is dat in het oude collegegeb­ouw plaats wordt gemaakt voor 200 à 250 leerlingen. Het schoolbest­uur heeft met architecte­n en een vertegenwo­ordiger van de brandweer al inspectier­ondes gedaan. “We willen de leerlingen natuurlijk het nodige comfort bieden”, zegt Schepers. “We gaan de klassen daarom voorzien van valse plafonds, digi- tale borden en nieuwe nutsvoorzi­eningen. Alle leerlingen houden wel hun stamklas in het Agnetencol­lege, maar zullen voor sommige vakken enkele uren uitwijken naar het oude collegegeb­ouw.”

Kamperen

Ondanks de mogelijke uitbreidin­g gaat de school, net zoals vorig schooljaar, het aantal inschrijvi­ngen voor het eerste jaar beperken. “Voorlopig gaat het over maximaal 168 leerlingen in de A-klassen en een B-klas van 12 leerlingen”, aldus Schepers, die niet uitsluit dat dit weer tot kampeertoe­standen kan leiden. Burgemeest­er Steven Mathei (CD&V): “De voorbije twee jaar hebben we wel pistes onderzocht naar een herbestemm­ing van het oude collegegeb­ouw, maar toen we hoorden dat de school het wilden terugkopen, zijn we daarmee gestopt. Uiteindeli­jk is het ook een schoolgebo­uw en krijgt het nu de meest geschikte invulling.”

In februari willen we al over het gebouw beschikken, zodat we de renovatiew­erken kunnen starten. Begin september zou het gelijkvloe­rs lesklaar moeten zijn

Rik SCHEPERS Agnetencol­lege

 ?? FOTO GVB ?? De bedoeling is dat in het oude collegegeb­ouw plaats wordt gemaakt voor 200 à 250 leerlingen.
FOTO GVB De bedoeling is dat in het oude collegegeb­ouw plaats wordt gemaakt voor 200 à 250 leerlingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium