Het Belang van Limburg

“Als de dieven fatsoen hebben, brengen ze de bank terug”

Cadeau voor zilveren jubileum terminale Valère werd gestolen

- Chris NELIS

In Waterschei hebben dieven een zitbank met erg veel emotionele waarde gestolen. Valère en Fabiola Krawinkel kregen de bank tien jaar geleden voor hun 25ste huwelijksv­erjaardag van dochter Vera. Zeker nu Valère terminaal is, werd de bank de plaats vanwaar het koppel de wereld beschouwde. “We hoeven niet te zien wie het doet, maar het zou getuigen van menselijkh­eid als de dieven die bank terugbreng­en”, zegt Valère.

“Ik heb de bank destijds bij Van Cranenbroe­k in Opglabbeek gekocht”, opent dochter Vera het verhaal. “Het was een plekje waar mijn vader en moeder geregeld samen gingen zitten om te genieten van het mooie weer, en wat te praten. Het klinkt misschien gek, maar die bank bracht ons samen.”

Enkele jaren geleden werd Valère Krawinkel namelijk ernstig ziek. “Het is sindsdien alleen maar bergaf gegaan met hem. Inmiddels is het terminaal. Dat op zich is al verschrikk­elijk voor ons allemaal. En het is nu extra pijnlijk dat ze de bank waar mijn vader en moeder hun momentjes samen hadden, gewoon komen stelen. Die momenten samen worden zeldzamer maar zijn wel intenser.”

Inkeer

Het was Fabiola die vaststelde dat de zitbank verdwenen was. “Het viel mij meteen op toen ik naar buiten ging”, zegt de vrouw. “Daar was ik toch wel even van geschrokke­n. Ze moeten met twee geweest zijn, want één persoon kan die bank niet dragen.” “Neen, de bank was niet verankerd aan de grond of in de muur”, pikt Vera in. “Wie denkt er nu aan om een bank verankeren? Het is ook geen tuinmeubel met grote financiële waarde, maar wel met een grote emotionele waarde. Daarom hoop ik echt wel dat de dieven tot inkeer komen en de bank terugbreng­en. Vooral voor mijn ouders is dit belangrijk.” Er is een vermoeden dat de dieven uit dezelfde buurt – de Eendensqua­re in Waterschei – komen. “Hadden ze die canapé die voor tegen de gevel staat maar meegenomen”, gaat gepensione­erd mijnwerker Valère verder. “Daar had ik ze nog een vergoeding voor gegeven. We hebben die zetel naar buiten moeten brengen om plaats te maken voor mijn ziekenhuis­bed. Ja, ik vind die diefstal heel erg. Omdat je van de spullen van iemand anders moet afblijven. Maar vooral ook omdat die bank een betekenis had voor ons. Het zou getuigen van menselijkh­eid als ze die bank terugbreng­en. We hoeven niet te zien wie het doet. Als ze er maar terug staat.”

Het is geen tuinmeubel met grote financiële waarde, maar wel met een grote emotionele waarde. Ik hoop dat de dieven tot inkeer komen

dochter Vera KRAWINKEL

 ?? FOTO CN ?? Het gezin Krawinkel hoopt dat de dieven tot inkeer komen en de houten zitbank (tekening) terugbreng­en.
FOTO CN Het gezin Krawinkel hoopt dat de dieven tot inkeer komen en de houten zitbank (tekening) terugbreng­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium