Het Belang van Limburg

Honderd jaar fruitgesch­iedenis in beeld gebracht

-

Na twee jaar filmen, monteren en teksten inspreken is het huzarenstu­kje van website Haspengouw.tv klaar. Ze goten honderd jaar Haspengouw­se fruitgesch­iedenis – van 1880 tot 1980 – in vier docuepisod­es die online te bekijken zijn. “In 1980 hing Haspengouw in de touwen.”

“De periode van 1880 tot 1980 is bewust gekozen”, zegt Luk De Boeck, voorzitter van de vzw Haspengouw.tv. Vanuit verschille­nde invalshoek­en wordt de fruitteelt in de documentai­re belicht. “De documentai­re is opgesplits­t in vier delen, die samen 100 jaar geschieden­is van het fruit in Haspengouw belichten. Daarnaast is er een uitgebreid artikel over de achtergron­d met een kijk in de politieke beslissing­en tijdens die periode”, zegt De Boeck. Hij pikt er enkele sleutelmom­enten in de geschieden­is uit. Rond 1880 begint de fruitteelt in België in het algemeen en in Haspengouw in het bijzonder aan haar opmars. De periode daarvoor was fruit een bijzaak voor meer elitaire telers. Maar in de jaren 80 van de 19de eeuw komt daar veranderin­g in, en dat betekent de start van de fruitsecto­r. “De laagstambo­men hebben een belangrijk­e rol gespeeld in de uitbreidin­g van de fruitsecto­r. De eerste bomen werden in 1913 ontwikkeld in het Engelse Kent, en door een fabrikant – in nota bene chemisch sproeimidd­elen – naar het vasteland geëxportee­rd”, weet de documentai­remaker.

Nog een pionier die in de documentai­re aan bod komt, is broeder Louis, de stichter van de latere tuinbouwsc­hool. “Dankzij de provincial­e subsidies kon het zich verder ontwikkele­n tot de hedendaags­e wereldspel­er op het vlak van onderzoek over de fruitteelt.”

Ook recentere geschieden­is komt aan bod. “1980 was het grote crisisjaar voor de golden, waardoor Haspengouw in de touwen hing. De jaren daarna wist de sector zich gelukkig te herpakken met verschille­nde nieuwe rassen zoals de jonagold en de conference­peer.”

→ www.haspengouw.tv

 ?? FOTO HBVL ?? Een eeuw fruitgesch­iedenis is te bekijken op Haspengouw.tv.
FOTO HBVL Een eeuw fruitgesch­iedenis is te bekijken op Haspengouw.tv.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium