Het Belang van Limburg

Eddy Planckaert gaat naar 1970, en wil daar blijven

Terug naar het jaar waarin het gezin rond de stoof zat en je nog in zwart-wit televisie moest kijken: Eddy Planckaert (60) vindt het helemaal niet erg. De ex-wielrenner is een dankbare klant voor het programma ‘Groeten Uit’.

-

Eddy Planckaert neemt met drie generaties deel aan ‘Groeten Uit’: hij maakt de reis naar 1970 met zijn vrouw Christa, zijn dochter Stephanie (30), haar 13-jarige dochter Illuna, en Devon, de 12jarige zoon van Eddy’s zoon Francesco. Die duikt ook nog samen met zijn broer Junior op in het programma om een klein wielerweds­trijdje te rijden met hun vader.

De makers van ‘Groeten Uit’ wilden er heel graag een paar kleinkinde­ren bij. “Omdat ze mij doen terugkeren naar het jaar waarin ik twaalf was, en Illuna en Devon hebben die leeftijd nu”, legt Eddy Planckaert uit. “Eigenlijk komt het erop neer dat mijn kinderen te oud zijn voor dit programma. En dan zeggen zij dat ík een oude zak ben.” (lacht)

Leuvense stoof

De sympathiek­e ex-wielrenner zegt dat hij perfect opnieuw in 1970 zou kunnen leven. “Ik leef graag in 2019, maar in 1970 was alles toch veel minder stresseren­d. De mensen hebben tegenwoord­ig geen seconde tijd meer. Ik moet me al schuldig voelen als ik eens vijf minuten rust in mijn zetel en niet op mijn smartphone kijk. Vroeger gooide je de voetjes op de Leuvense stoof. Gezellig. Die stoof heb ik trouwens nog altijd. Ik heb ook centrale verwarming, maar als het écht koud is heb ik toch ook een stoof nodig.” Dat de stoof een beetje scheef bekeken wordt door die dekselse uitstoot van fijn stof, kan Planckaert niet begrijpen: “Ik ben ook met het milieu bezig en we moeten met z’n allen een inspanning doen. Maar ik heb het gevoel dat ze de mensen hun gezellighe­id ook willen afnemen. Ga eens naar OostEuropa. Daar staan de bruinkoolc­entrales op volle kracht te draaien. Ga nog iets verder naar China, waar ze bij steenkool blijven zweren. En wat dan met de olietanker­s, de cruisesche­pen en de vliegtuige­n? Dan denk ik: laat die stoof af en toe maar eens goed branden.”

Met Eddy Planckaert zelf gaat het trouwens prima. Zijn gastenverb­lijf in de Ardennen draait zeer goed en hij blijft actief in de houthandel. “Ik maak parket en meubels. Ik kap mijn bomen zelf, maar ik plant er ook in de plaats. En ze blijven me vragen om commentaar te geven bij de koers. Nee, ik mag echt niet klagen.”

→ Groeten Uit, VTM, 20.35 uur

 ?? FOTO GROETEN UIT
FOTO GROETEN UIT ?? de fiets nog eens op. Eddy (midden) springt zelf Ann Lemmens (rechts) figureerti­n ware hippiestij­l. De Planckaert­s nemen met drie generaties deel aan ‘Groeten Uit’: Eddy zelf, vrouw Christa (tweede van links), dochter Stephanie (derde van links), kleindocht­er Illuna en kleinzoon Devon.
FOTO GROETEN UIT FOTO GROETEN UIT de fiets nog eens op. Eddy (midden) springt zelf Ann Lemmens (rechts) figureerti­n ware hippiestij­l. De Planckaert­s nemen met drie generaties deel aan ‘Groeten Uit’: Eddy zelf, vrouw Christa (tweede van links), dochter Stephanie (derde van links), kleindocht­er Illuna en kleinzoon Devon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium