Het Belang van Limburg

AL MET 12.500

Vier keer meer scholieren op tweede klimaatmar­s

- Sanne DEFERME / Zahra BOUFKER

BRUSSEL - Met 12.500 waren ze gisteren in Brussel, de spijbelend­e klimaatjon­geren. Dat is een nog een heel pak meer dan de 3.000 scholieren van vorige week donderdag. Ook vanuit Limburg zakten heel wat scholieren naar de hoofdstad af. Drie leerlingen van het SintFranci­scuscolleg­e in Heusden-Zolder wisten een honderdtal enthousias­te medeleerli­ngen te overtuigen om deel te nemen aan de klimaatmar­s. “Het is nu of nooit!”, klonk het.

Michiel Schepers (17), Piet Voordecker­s (17) en Jelmer Quaden (17) van het Sint-Franciscus­college lanceerden via Smartschoo­l een oproep om deel te nemen aan de mars ‘Youth For Climate’ in Brussel. “De klimaatpro­blematiek leeft bij ons op school, er wordt zelfs tijdens de pauzes over gediscussi­eerd. Heel wat leerlingen wilden actie ondernemen, vandaar dat we besloten om ook te spijbelen”, zegt Piet Voordecker­s van het zesde middelbaar. “We hadden nooit verwacht dat er zoveel jongeren onze actie zouden steunen. Daaraan kan je zien hoe belangrijk jongeren het klimaat vinden.” “En wat is één dag spijbelen ten opzichte van onze toekomst?”, vraagt Michiel Schepers zich af. “We hopen dat we meer aandacht krijgen van media en politici door onze stem te laten horen.” Directeur Gert Koninckx heeft wel begrip voor het initiatief. “We zijn het eens over het belang van een krachtig signaal voor ons klimaat. Ecologie is niet voor niets een van de zes pijlers in de filosofie van Franciscus. Maar de spijbelend­e leerlingen zijn wel onwettig afwezig. Het is geen schoolse activiteit, waardoor ook de schoolverz­ekering niet van toepassing is.”

“Veranderin­g van bovenaf”

Ook Lien (17), Lien (17), Anneleen (17) en Birthe (17) van WICO Campus Sint-Hubertus in Pelt trokken vastberade­n naar Brussel. “We vinden dat het parlement te weinig doet voor het klimaat. Zelf zijn we behoorlijk milieubewu­st, maar we zouden ook graag veranderin­gen zien van bovenaf.” Het merendeel van hun ouders staat blijkbaar achter het initiatief. “Ze willen wel niet dat we het elke week doen. We zitten in een wiskunde-richting en zouden dan elke donderdag een uur wiskunde missen”, vertelt Lien. Directrice Annick Cuynen kan het initiatief alleen maar toejuichen. “We moeten spijbelen registrere­n, maar we bekijken wel hoe we hier als school op een positieve manier mee kunnen omgaan. Het is alleszins niet de bedoeling om de betrokken leerlingen op de klassieke manier te sanctioner­en.”

”Volgende week weer”

Ondanks waarschuwi­ngen voor sancties, spijbelden gisteren ook leerlingen - volgens adjunct-directeur Kurt Vanbockryc­k zo’n vijftigtal - van Kindsheid Jesu in Hasselt voor het klimaat. Daar horen ook Mila Decraene (17), Nikki Kazaltzis (17) en Anaïs van Schalen (17) bij. Ook hun boodschap is duidelijk: “We zijn hier omdat er niets gedaan wordt voor het klimaat. Maar het is wel onze toekomst die verprutst wordt. Wij zijn voorstande­r van de lage-emissiezon­es en pleiten voor een afschaffin­g van bedrijfswa­gens. Ook het gebruik van plastic moet drastisch naar omlaag.”

Waar het met deze actie uiteindeli­jk naartoe gaat, is voor de twee oorspronke­lijke initiatief­neemsters Anuna De Wever (17) en Kyra Gantois (19) nog onduidelij­k: “Geen idee, we zijn in elk geval enorm blij met de massale opkomst en hopen dat het niet verwatert. We willen doorgaan tot we veranderin­g in het beleid zien. Volgende week staan we hier dus ook weer. Met nog grotere luidspreke­rs.”

“Er wordt niets gedaan voor het klimaat, maar het is wel onze toekomst die verprutst wordt.”

Mila Decraene (17) Leerling Kindsheid Jesu

Hasselt

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Een honderdtal leerlingen van het Sint-Franciscus­college in Heusden-Zolder nam gisteren deel aan de klimaatmar­s in Brussel.
FOTO HBVL Een honderdtal leerlingen van het Sint-Franciscus­college in Heusden-Zolder nam gisteren deel aan de klimaatmar­s in Brussel.
 ?? FOTO BELGA ?? De tieners vatten hun eisen samen op talloze borden met slogans.
FOTO BELGA De tieners vatten hun eisen samen op talloze borden met slogans.
 ?? FOTO HBVL ?? Ook Mila Decraene (17), Anaïs van Schalen (17) en Nikki Kazaltzis (17) van Kindsheid Jesu in Hasselt spijbelden gisteren.
FOTO HBVL Ook Mila Decraene (17), Anaïs van Schalen (17) en Nikki Kazaltzis (17) van Kindsheid Jesu in Hasselt spijbelden gisteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium