Het Belang van Limburg

Francken zwaar onder vuur in de Kamer

Melikam Kucam houdt onschuld in zaak visafraude vol

- Dirk COOSEMANS / FARID EL MABROUK / DEY

BRUSSEL - Het Mechelse N-VAgemeente­raadslid Melikam Kucam, de verdachte in de zaak van de fraude met humanitair­e visa, houdt zijn onschuld staande en trekt zelf ten aanval. “Ik heb Theo Francken al in juli zelf ingelicht dat er verdachte geldstrome­n waren voor de verstrekki­ng van de visa. Ik heb daarover mails en sms’en gestuurd naar Francken”, liet hij gisteren bij monde van zijn advocaat Frank Coel weten. Francken ontkent dat. “Ik vind die berichten alvast niet terug”, klonk het.

Hoe dan ook, in oktober wist iedereen dat er louche zaken gebeurden en dat mensen in nood tot 14.000 euro afgetrogge­ld werd voor humanitair­e visa. Op 9 oktober diende het Mechelse CD&V-gemeentera­adslid Wim Soons al een klacht in bij de politie, toen hij zelf twee klachten ontving. En twee dagen nadien zo blijkt nu - stuurde de European Syriac Union (ESU), de lobbygroep van Assyrische Christenen in Europa, een brief over “criminele activiteit­en” naar ‘nagenoeg’ alle parlements­leden, waarin stond dat er zes Belgen achter die transporte­n zitten. “Eén van die mensen werkt samen met een lid van het parlement”, zo staat het in de brief. Volgens onze inlichting­en bedoelt de ESU hiermee Kucan en Francken. De ESU schreef dat Syrische christenen bedragen tussen 3.000 en 14.000 euro moesten betalen voor het krijgen van hun humanitair­e visa.

Geen namen

ESU-woordvoerd­er Metin Rhawi haalt uit: “De heren uit onze brief hebben eigenlijk te gretig meegewerkt aan het ‘leegmaken’ van Syrië van Syrische christenen. Het was misschien zo niet bedoeld, maar het is wel kwalijk. Ons volk zal ten onder gaan zo.”

Wat de ESU de betrokkene­n nog meer verwijt, is dat de Syrische christenen zoveel moesten betalen voor die visa. “Hebben en houden hebben ze verkocht om dat visum te kunnen aanschaffe­n. Hun landerijen, hun huis, hun vee. De mensen zijn alles kwijt voor een document dat eigenlijk nagenoeg gratis was.” De ESU wil overigens niet bevestigen of ook Theo Francken (N-VA) als toenmalig staatssecr­etaris de brief heeft gekregen. “Nogmaals, de brief is naar genoeg politieke verantwoor­delijken gemaild om er kennis van te nemen.” Ook de politie zou van de inhoud van de brief op de hoogte zijn geweest. “Of het onderzoek daardoor aan het rollen is gebracht, weet ik niet”, zegt Rhawi. Hij wil ook niet zeggen wie de zes betrokkene­n zijn naar wie in de brief wordt verwezen. “Wij hebben de namen. Als de politie ze wil kennen, kan ze bij ons aankloppen.”

Tussenpers­onen

Theo Francken vindt in elk geval dat hem niets kan worden verweten. “Ik sta nog altijd 100 procent achter de reddingsop­eratie. Dat er één persoon misbruik zou hebben gemaakt van de situatie is vreselijk, maar ook als je mensen hervestigt via de VN loop je risico op misbruik”, stelt Francken, die ook herhaalt dat er geen redenen waren om te twijfelen aan de goede trouw van Kucam. De forse kritiek noemt hij onterecht. “Barbertje moet hangen, maar de regering was hierover ingelicht.”

En verdachte Melikam Kucan houdt inmiddels zijn onschuld vol: “Ik heb geen geld gekregen voor het verstrekke­n van de visa. Er zijn wel tussenpers­onen die geld ontvangen hebben. Ik wou gewoon mijn volksgenot­en helpen”, klinkt het bij monde van zijn advocaat. De man blijft wel aangehoude­n.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO RR ?? Melikam Kucam houdt vol dat hij onschuldig is in de zaak van de visafraude. Hij blijft ondertusse­n wel aangehoude­n.
FOTO RR Melikam Kucam houdt vol dat hij onschuldig is in de zaak van de visafraude. Hij blijft ondertusse­n wel aangehoude­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium