Het Belang van Limburg

Meer dan 2 miljoen euro giften voor Natuurpunt

Kaap van 110.000 leden overschred­en

- Mireille MAES

HASSELT - Natuurpunt heeft in 2018 de kaap van de 110.000 leden overschred­en en kreeg het afgelopen jaar ook meer giften: iets meer dan 2 miljoen euro. Met al dat geld werd onder meer 475 hectare natuur aangekocht, waarvan 122 hectare in Limburg. Het succes is volgens Natuurpunt is in lijn met het stijgende aantal burgers dat zich zorgen maakt over de toekomst van hun eigen leefomgevi­ng.

Ruim 3.000 extra leden, 275.000 euro meer aan giften, 33.675 Vlamingen die deelnamen aan het Vogeltelwe­ekend, 30 miljoen meldingen op Waarneming­en.be in tien jaar en – dankzij de aankoop van 475 hectare nieuwe grond – al 24.000 hectare natuur die voor de toekomst is veiliggest­eld. Het moge duidelijk zijn: 2018 is voor Natuurpunt een boerenjaar gebleken. “Het zijn cijfers waar we trots op kunnen zijn”, zegt woordvoerd­er Hendrik Moeremans.

Actie ondernemen

Het succes is voor de mensen van Natuurpunt erg hoopgevend. “Het stelt ons gerust dat meer burgers bezorgd zijn over het behoud van open ruimte, natuur op wandelafst­and en gezonde lucht. Het gevoel leeft dat de veranderin­g vooral van onderuit zal moeten komen door lid te worden, geld te schenken, maar ook door zelf de handen vuil te maken door vrijwillig­er te worden. Mensen willen actie ondernemen”, zegt Moeremans.

Limburgse successen

Natuurpunt is het perfecte platform gebleken voor zulke acties, aangezien de vereniging in elke gemeente actieve vrijwillig­ers heeft. Ook in Limburg boekte Natuurpunt in 2018 nog succesjes. Zo is er het verhaal van de boomkikker­s die recent de Bosbeekval­lei in Opoeteren (Maaseik) weer koloniseer­den. “Momenteel zijn er 3.245 roepende boomkikker- mannetjes geteld. Dat zijn er heel veel, wetende dat de soort rond 2000 nagenoeg uitgestorv­en was. En meteen het bewijs dat jarenlang natuurhers­tel door de vrijwillig­ers vruchten afwerpt”, aldus nog Moeremans.

Dat meer dan vijftig bedrijven, waaronder het Ikea-distributi­ecentrum in Genk, de Green Deal onderschre­ven om hun terreinen natuurvrie­ndelijker inrichten, is ook zeer goed nieuws. “Het Ikeaterrei­n, vlak naast de terrils, bewijst dat de ingrepen het verschil kunnen maken. Daar zijn dit jaar zeldzame bijensoort­en gevonden. Dit is het pad dat we moeten volgen.”

Melkproduc­tie

Door de droogte was 2018 echter geen langgerekt­e goednieuws­show. Te weinig regen zorgde her en der voor problemen. “Daardoor groeiden de zeldzame hazelmuisj­ongen in Voeren veel trager dan andere jaren. Waarschijn­lijk als gevolg van minder melkproduc­tie bij de moeder door de droogte”, legt Moeremans uit. De lage stand van de vennen, poelen en het grondwater zal volgens hem tegen het voorjaar nog niet zijn aangevuld, ondanks de vele regen van de voorbije weken. “We gaan pas dit jaar weten wat voor impact de vorige zomer heeft op bijvoorbee­ld de amfibieën. We pleiten er daarom voor om de kwetsbare natuur op te nemen in het droogtepla­n, zodat onherstelb­are schade vermeden kan worden. Op de Kalmthouts­e Heide gaan we al een kleischerm maken om de natuur weerbaarde­r te maken tegen grote droogte. Maar er moet nog veel meer gebeuren”, besluit Moeremans.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De boomkikker was in 2000 bijna uitgestorv­en, maar is nu, ook in Limburg, aan een flinke opmars bezig.
FOTO PHOTO NEWS De boomkikker was in 2000 bijna uitgestorv­en, maar is nu, ook in Limburg, aan een flinke opmars bezig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium