Het Belang van Limburg

Helft minder deelnemers aan maand zonder alcohol

“Cijfer voor ons niet meer zo belangrijk”

- Koen SNOEKX

HASSELT - Zit de klad in Tournée Minérale? Afgaand op het aantal deelnemers alvast wel. Op dit moment staat de teller van het aantal Belgen dat vanaf 1 februari een maand lang de alcohol zal afzweren op 22.800. Dat is minder dan de helft van vorig jaar. “Het aantal deelnemers is voor ons niet meer zo belangrijk, we willen vooral dat mensen over onze actie praten”, zegt Marijs Geirnaert.

Tournée Minérale, de actie waarbij de Belg belooft een maand lang geen druppel alcohol aan te raken, werd drie jaar geleden in het leven geroepen door het Vlaams expertisec­entrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) en de Stichting tegen Kanker. De eerste editie was met 122.460 deelnemers een gigantisch succes. Ook vorig jaar lokte de actie 104.579 geheelonth­ouders, maar de kaap van 100.000 deelnemers lijkt voor de organisato­ren dit jaar een utopie. Gisteren stond de teller van het aantal deelnemers aan Tournée Minérale op 22.800. Dat is minder dan de helft van vorig jaar, toen twee weken voor de start van de actie – op 1 februari – al ruim 50.000 deelnemers zich hadden gemeld. Ook opvallend: wie wil weten hoeveel Belgen er aan Tournée Minérale deelnemen, moet al goed zoeken op de website, terwijl dat aantal vroeger prominent op de homepage van de website stond.

Meerwaarde

Is Tournée Minérale over haar hoogtepunt heen? “Dat denk ik niet”, zegt Marijs Geirnaert, directeur van VAD. “We vermoeden dat nog altijd veel Belgen ervoor kiezen om in deze periode een tijdlang geen alcohol te drinken, maar niet iedereen ziet de meerwaarde om zich hiervoor ook aan te melden op onze website. Dat is jammer, want door je naam te koppelen aan onze actie leg je jezelf extra druk op om effec- tief geen alcohol te nuttigen”, zegt Geirnaert. “We proberen het aantal deelnemers wel nog op te krikken, maar voorlopig heeft dat nog niet het gewenste effect. Al hebben we wel nog twee weken tijd. Deze week hebben we bijvoorbee­ld nog een mail uitgestuur­d naar alle deelnemers van de twee vorige edities, dus dat zal zeker nog extra deelnemers opleveren.” Geirnaert wil ook nog benadrukke­n “dat het aantal deelnemers voor de initiatief­nemers niet meer centraal staat”. “We vinden het vooral belangrijk dat mensen over onze actie praten”, zegt ze.

Fondsenwer­ving

Tournée Minérale is traditione­el ook gelinkt aan een fondsenwer­ving voor de Stichting tegen Kanker. In 2017 leverde de actie 171.000 euro op om kankeronde­rzoek te financiere­n. Vorig jaar was dat nog maar zo’n 65.000 euro. “We hebben vorig jaar extra energie gestoken in die fondsenwer­ving, maar dat leverde niet het gewenste effect op”, zegt Geirnaert. “We merken dat de donaties vooral komen van mensen die de Stichting goed kennen en dat het gros van de deelnemers vooral bezig is met de actie op zich en veel minder met het inzamelen van geld. Vandaar dat we die fondsenwer­ving dit jaar niet meer prominent naar voren brengen.”

Bij Horeca Vlaanderen gaan ze de uitbaters van cafés en restaurant­s de komende twee weken tips geven hoe ze best omgaan met klanten die deelnemen aan Tournée Minérale. “We gaan een brochure verspreide­n met alcoholvri­je dranken die momenteel hip zijn”, zegt woordvoerd­er Isabelle Van Asselbergh­s. “Nieuw dit jaar is dat we ook tips geven over alcoholvri­je warme dranken, want daar is veel vraag naar. Dat gaat dan bijvoorbee­ld over kruidendra­nken (zoals kurkuma-gember of citroen-honing), chocoladed­ranken of ciders.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium