Het Belang van Limburg

Rapper Eddyani na de heisa over veroordeel­de tienerpooi­er: “Ergens vind ik mijn vriend wel een held”

- Marc KLIFMAN

ANTWERPEN - Dat zijn beste vriend Bilal Aazzouti (22) een tienerpooi­er was, keurt hij ten stelligste af. En dat zijn slachtoffe­rs zich mogelijk gekwetst voelen door een nieuw nummer aan hem op te dragen, begrijpt hij ergens ook wel. Maar tegelijk noemt de omstreden Antwerpse rapper Soufiane Eddyani (20) zijn vriend openlijk “een held”.

Voor een stoere – naar eigen zeggen succesvoll­e – rapper was Soufiane Eddyani (20) gisteren best wel zenuwachti­g toen hij op een persconfer­entie voor het eerst uitgebreid zijn omstreden nieuwe nummer ‘Amigo’ verdedigde. De videoclip van dat nummer droeg hij twee weken geleden op aan zijn bevriende rapper Bilal “Moreno” Aazzouti (22), die zes jaar cel kreeg omdat hij als tienerpooi­er minderjari­ge meisjes had uitgebuit. “Ik vind het spijtig dat alles op de verkeerde manier geïnterpre­teerd werd”, zei Eddyani in een poging om zijn imago schoon te poetsen. “Natuurlijk praat ik niet goed wat hij heeft gedaan. Allesbehal­ve zelfs. Maar de videoclip was alleen een ode aan onze onvoorwaar­delijke vriendscha­p.”

Dat hij met zijn nieuwe videoclip slachtoffe­rs van tienerpooi­ers mogelijk zou kwetsen, heeft hij zich pas achteraf gerealisee­rd. “Ik wil mij bij hen excuseren”, zegt hij. “Ik besef nu ergens wel dat ik hen misschien heb geraakt.”

Juiste pad

De bedoeling was eigenlijk dat Soufiane Eddyani gisteren de persconfer­entie zou geven samen met zijn vriend “Moreno”. De veroordeel­de tienerpooi­er zit intussen zijn straf met een enkelband uit. “Maar hij kon er niet bij zijn omdat hij een opleiding moest volgen bij zijn nieuwe werkgever”, aldus zijn raadsman Marijn Van Nooten. Ook dat mocht duidelijk blijken uit de boodschap van Eddyani: zijn boezemvrie­nd is terug op het juiste pad. De rapper noemde hem zelfs openlijk “een held”. “Omdat hij het heeft moeten meemaken in het verleden en hij is ervoor veroordeel­d. Maar nu is hij vrij en probeert hij ervoor te zorgen dat mensen in dat milieu zijn pad niet meer gaan belopen. Die jongen strijdt daar al langer voor dan vandaag.”

Tweede kansen

Dat de hele heisa rond het nummer zijn popularite­it alleen maar deed pieken, wil Soufiane Eddyani niet gezegd hebben. De controvers­e zocht hij naar eigen zeggen ook niet zelf op. “Die politieker­s hebben er wel veel aandacht aan gegeven”, zei hij fijntjes. De heisa rond Eddyani brak los nadat gewezen staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) hem “een ziek mannetje” noemde. “Maar ach, mijn cijfers (Eddyani haalt op YouTube ruim zestien miljoen views met zijn clips, nvdr.) waren altijd al goed. Of ik hier financieel beter van word, moet ik afwachten. In ieder geval: de mensen die mij al lang volgen, weten waar ik voor sta en blijven mij steunen.”

Ook advocaat Van Nooten deelde gisteren nog een flinke sneer uit naar de politici die Eddyani bekritisee­rden: “Het zou misschien beter zijn om een staatssecr­etaris voor Tweede Kansen in het leven te roepen.”

Bilal heeft het moeten meemaken en is ervoor veroordeel­d. Maar nu is hij vrij en probeert hij ervoor te zorgen dat mensen in dat milieu zijn pad niet meer gaan belopen

Soufiane EDDYANI

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Rapper Soufiane Eddyani gaf gisteren een druk bijgewoond­e persconfer­entie.
FOTO PHOTO NEWS Rapper Soufiane Eddyani gaf gisteren een druk bijgewoond­e persconfer­entie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium