Het Belang van Limburg

10 jaar voor bouwvakker­smoord

Familie woedend om milde straf

-

LANAKEN - Tien jaar gevangenis heeft Mariusz Marciniak (53) gisteren gekregen voor de moord op zijn werkmakker (en schoonbroe­r) Dominik Szambelan (31) op 28 februari 2017 op het Lanakense bouwbedrij­f Hermans & Co. Hof en jury waren opvallend mild, wat zorgde voor veel tranen en woede bij de familie van het slachtoffe­r. Vier politieplo­egen moesten opgeroepen worden om de vrede te bewaren. “Uit deze straf mag u zeker niet afleiden dat wij deze feiten niet ernstig vinden”, richtte assisenvoo­rzitter Liesens zich tot Marciniak zelf.

Bouwvakker Mariusz Marciniak riskeerde levenslang nadat hij woensdagav­ond schuldig was verklaard aan moord. Maar 22 jaar was voldoende, oordeelde aanklager Patrick Boyen. Verzachten­de omstandigh­eden zag hij niet in de feiten, het slachtoffe­r of de spijtbetui­ging van de 53jarige Pool. “Neen, het waren gruwelijke, zeer gewelddadi­ge feiten. Marciniak heeft met een vleesmes met een lemmet van twintig centimeter tien messteken toegediend aan Dominik Szambelan. Het ijsgeharde lemmet was zelfs gebogen.”

Misbruikt

Maar het harde leven van Mariusz, zijn kindertijd (en seksueel misbruik) in het weeshuis, een moeder en vrouw met alcoholpro­blemen en zijn zorg voor vier kinderen bracht hij wel in rekening. “Het siert u dat u zo goed gezorgd heeft voor die vier dochters, terwijl drie er waarschijn­lijk niet van u zijn. U heeft uzelf vanalles ontzegd om hen een beter leven te kunnen geven.” Voor de verdedigin­g mocht er nog 7 jaar af: meester Jan Keulen had 10 verzachten­de omstandigh­eden gevonden. “Ik kan het in één spreuk samenvatte­n: het leven heeft hem niet verwend. Marciniak is zo goed als alleen op de wereld. Er is ook zijn harde werk, de laatste 25 jaar de rode draad in zijn leven. Waren alle Belgen maar zo, zei zijn ploegbaas zelf.”

Ook aan zijn spijt twijfelde Keulen niet. “U heeft zijn oprechte emoties hier gezien, zeker toen de moeder van Dominik getuigde.”

Zwaarwicht­ig

Na een kleine drie uur beraad waren hof en jury eruit: het werd 10 jaar gevangenis­straf. Een erg milde straf voor moord.

Uit deze straf mag u zeker niet afleiden dat wij deze feiten niet ernstig vinden

Assissenvo­orzitter

Camille LIESENS Maar daar hadden ze duidelijk zo hun redenen voor. Twijfel over de ‘zwaarwicht­igheid’ van de feiten was er geenszins. “De beschuldig­de heeft op erg agressieve wijze het leven ontnomen aan zijn werkmakker, die tevens de broer was van zijn toenmalige partner. Hij had duidelijk de doelstelli­ng om het recht in eigen hand te nemen en heeft zo de fundamente­le maatschapp­elijke normen miskend.”

Proviandta­s

Maar ze zagen ook enkele belangrijk­e verzachten­de omstandigh­eden: “Het slachtoffe­r heeft de confrontat­ie met de beschuldig­de opgezocht”, klonk het. Want de proviandta­s van Dominik stond vooraan, dus dat maakt het

aannemelij­k dat hij inderdaad naar de achterbank gevlogen is in een ruzie met Marciniak.

Kinderporn­o

“Er is de traumatisc­he jeugd en de onbaatzuch­tige houding die hij gedurende zijn volwassen leven heeft aangenomen”, motiveerde­n ze. Maar - los van de straf - waren voor Marciniak hun laatste woorden wellicht nog wel de meest cruciale: er zijn ‘geen ernstige aanwijzing­en’ dat hij zich ooit schuldig heeft gemaakt aan het bezit van kinderporn­o en al helemaal niet aan kindermisb­ruik. “Maar leid uit uw straf niet uit af dat wij de feiten niet ernstig vinden”, gaf voorzitter Liesens nog mee aan Marciniak. De jury kreeg ook nadrukkeli­jk compliment­en: “U mag fier zijn op de taak die u als rechter heeft vervuld.”

Waarop Liesens zich nog tot de familie van Dominik wendde, hen bedankte voor hun moed en tegelijk sereniteit vroeg. Buiten de zaal klonk intussen wel nog veel woede en gehuil. Vier politieplo­egen werden inderhaast opgetromme­ld om incidenten te voorkomen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium