Het Belang van Limburg

VANUIT HET FEDERAAL PARLEMENT

“Een dwerg in beleid, een reus in communicat­ie”

- Onze Wetstraatj­ournalist Yves Lambrix houdt ogen en oren voor u open in Brussel

Als drie beteuterde schoolkind­eren zaten ze gisternami­ddag op de laatste rij in de Kamer: de gewezen N-VA-excellenti­es Jan Jambon, Theo Francken en Zuhal Demir. Waar ze vorige maand nog met een vermakelij­ke glimlach het debat volgden over de val van de regering-Michel, verraadden hun gezichten gisteren onweer. En dat kwam er, want er werden heel wat kritische vragen gesteld over de uitreiking van humanitair­e visa aan Syrische christenen. Mechels gemeentera­adslid Melikan Kucam (N-VA) zou mensen aan zo’n visum hebben geholpen in ruil voor geld. Kucam trad op als tussenpers­oon voor het kabinet van toenmalig staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Wie ruim vier jaar lang vriend en vijand vrank en vrij schoffeert - liefst op twitter - moet bij tegenspoed niet al te veel clementie verwachten. En die kreeg ‘Mister Twittertsu­nami’ ook niet. “Het feit dat de N-VA de regering in december heeft verlaten, is de enige reden waarom Francken vandaag geen ontslag moet nemen”, beet Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt hem toe. “Men moet zich omringen met de nodige adviezen en men is dus geen keizer-koster”, sneerde Patrick Dewael (Open Vld). “Francken heeft de weg geplaveid naar willekeur en politiek cliëntelis­me”, voegde CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri daaraan toe. De genadeslag kwam van Hendrik Vuye (Vuye&Wouters): “Theo tuurt, Theo tweet, Theo toert, Theo schrijft een boek, maar hij weet niet hoe de visa door zijn kabinet zijn uitgereikt. Een dwerg in beleid, een reus in communicat­ie.” Dat deze affaire N-VA en Theo Francken schade berokkent, staat buiten kijf. Dat geen enkele Vlaams-nationalis­t gisteren in de discussie tussenkwam, bevestigt dit.

Verschille­nde fracties vroegen hoorzittin­gen over de affaire, ook met Francken zelf. Het cdH bepleitte zelfs een parlementa­ire onderzoeks­commissie naar “de grootste mensensmok­kelschanda­al van de laatste jaren.” Theo Francken is in de regering van lopende zaken intussen vervangen door minister Maggie De Block (Open Vld). Na de repliek van een boze premier Michel sprak zij duidelijke taal: “De schade is groot, maar ik ga de status van de mensen die hebben betaald voor hun verblijf, niet intrekken. Zij zijn ook slachtoffe­r. Er is een zeker parfum van cliëntelis­me: mensen zijn mogelijk niet naar hier gekomen omwille van hun kwetsbaarh­eid, wel omwille van hun financiële mogelijkhe­den.” Om die reden gebeurt de uitreiking van de visa opnieuw zoals vroeger, via betrouwbar­e organisati­es en niet via schimmige tussenpers­onen zoals Francken dat deed.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium