Het Belang van Limburg

Raskin en Grosemans op twee bij N-VA

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Wouter Raskin en Karolien Grosemans worden de running mates van Zuhal Demir en Steven Vandeput voor de verkiezing­en van 26 mei. Raskin krijgt de tweede plaats op de Kamerlijst, Grosemans op die voor het Vlaams Parlement. Opvallend: de huidige Kamerleden Peter Luykx en Werner Janssen worden wellicht aan de kant geschoven.

Dat Zuhal Demir (Kamer) en Steven Vandeput (Vlaams) de Limburgse lijsten zouden trekken, was duidelijk. Gisteravon­d heeft het Kiescomité van N-VA zich over de andere verkiesbar­e plaatsen gebogen. Honderd procent zeker zijn die - op de eerste twee plekken na nog niet, want het provinciaa­l kiescolleg­e en de partijraad moeten de lijsten nog bekrachtig­en. Er kunnen nog veranderin­gen opduiken, bijvoorbee­ld als Limburg een verkiesbar­e Europese plaats zou krijgen. Voorlopig zijn dit de lijsten:

Kamer:

1. Zuhal Demir

2. Wouter Raskin

3. Lies Jans

4. Grete Remen Lijstduwer: Frieda Brepoels of

Huub Broers

Eerste opvolger: Frieda Gijbels

Tweede opvolger: Hendrik Verbrugge

Vlaams Parlement:

1. Steven Vandeput 2. Karolien Grosemans

3. Jos Lantmeeter­s

4. Jelle Engelbosch Lijstduwer: Jan Peumans Eerste opvolger: Katja Verheyen Tweede opvolger: Jan Wouters

Twee opvolgers?

Wouter Raskin en Karolien Grosemans krijgen dus de tweede plaats, achter Demir en Vandeput. Raskin, kwam als opvolger van Vandeput in de Kamer en werd gewaardeer­d vanwege zijn dossierken­nis. Grosemans, vandaag nog Kamerlid en voorzitter van de commissie Defensie, verhuist naar het Vlaams Parlement. Op drie voor de Kamer staat Lies Jans. Zij is nu Vlaams Parlements­lid, maar als Hasseltse samen met Steven Vandeput op één lijst staan was moeilijk. Op vier, mogelijk een strijdplaa­ts als de resultaten zouden tegenvalle­n, staat Grete Remen.

Op federaal niveau zijn ook de twee opvolgersp­laatsen van belang. De kans is groot dat Zuhal Demir minister wordt als N-VA deelneemt aan het beleid. Als de partij – zoals ze zelf vreest – wordt buitengesl­oten op federaal vlak, dan ambieert Demir de post van Vlaams minister. De kans is dus groot dat eerste opvolger Frieda Gijbels - de Limburgse partijvoor­zitster - via die weg in de Kamer belandt. Bovendien bestaat de kans dat ook de lijstduwer - Frieda Brepoels of Huub Broers - verkozen geraakt. Als de duwer zelf niet zetelt, belandt de zetel bij de tweede opvolger. Mogelijk wordt dat Hendrik Verbrugge.

Engelbosch niet zeker

In het Vlaams Parlement zijn de derde en vierde plaats voor Jos Lantmeeter­s en Jelle Engelbosch. Engelbosch is daardoor niet zeker van zijn stuk. Nu heeft N-VALimburg vijf Vlaams Parlements­leden, maar als de partij enkele procenten minder scoort dan in 2014 kan ze ook hier een zetel verliezen. Met Peumans als lijstduwer (hij kondigde eerder zijn afscheid al aan en zal dus niet zetelen) is de eerste opvolger daardoor een nagenoeg zekere plaats. Die plek is wellicht voor Katja Verheyen. Tweede opvolger is Jan Wouters.

Exit Luykx en Janssen

Wie niet genoemd werd, zijn de huidige Kamerleden Peter Luykx en Werner Janssen. Zij krijgen - zo horen we - de zesde plaats. Dat is geen verkiesbar­e positie, tenzij ze zelf natuurlijk fenomenaal scoren, al geloven weinigen binnen de partij daar in gezien hun uitslagen op 14 oktober.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Karolien Grosemans en Wouter Raskin.
FOTO TOM PALMAERS Karolien Grosemans en Wouter Raskin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium