Het Belang van Limburg

Pesterijen tussen Trump en Huisvoorzi­tter Pelosi

Democrate vraagt uitstel State of the Union, president schrapt haar reizen

- FOTO AP/PN

WASHINGTON - Het zit er bovenarms op tussen Amerikaans president Donald Trump en Nancy Pelosi, de Democratis­che voorzitter van het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden. Nadat Pelosi Trump had aangeraden om zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak uit te stellen tot de overheidsd­iensten die getroffen zijn door de shutdown weer open zijn, diende Trump haar van antwoord door haar aankomende buitenland­se reis te schrappen.

De Democratis­che Huisvoorzi­tter Nancy Pelosi vroeg Trump zijn State of the Union laten uitstellen omdat de veiligheid niet gegarandee­rd zou zijn. De president reageerde door haar buitenland­se reis te schrappen. In een poeslieve brief geeft Pelosi Trump het advies om ofwel zijn toespraak, die voorzien is voor 29 januari, uit te stellen tot alle overheidsd­iensten weer normaal werken, ofwel zijn State of the Union schrifteli­jk aan het parlement te bezorgen, zoals Amerikaans­e president dat deden in de negentiend­e eeuw. Als reden voor dat ongeziene voorstel geeft Pelosi de bekommerni­s om de veiligheid van de president, omdat ook de Amerikaans­e veiligheid­sdienst getroffen is door de tijdelijke sluiting van een deel van de overheidsd­iensten. Maar dat argument slaat nergens op, want uiteraard horen de veiligheid­smensen van zowel de president als het parlement tot de onmisbare ambtenaren die aan het werk moeten blijven, al worden ze niet betaald.

Pestmanoeu­vres

Voor Trump zou uitstel vreselijk zijn, want de jaarlijkse toespraak van de president voor het verenigde parlement die rechtstree­ks op televisie wordt uitgezonde­n, is het soort evenement waar hij verzot op is. Hij liet de brief van Pelosi dan ook niet onbeantwoo­rd. “Op grond van de shutdown moet ik u meedelen dat uw reis naar Brussel, Egypte en Afghanista­n wordt uitgesteld”, schreef het Republikei­nse staatshoof­d aan de Democrate. Trump alludeert op het gebruik van een regeringsv­liegtuig door Pelosi. Hij suggereerd­e dat zij, als zij dat wil, met een lijnvliegt­uig kan reizen. “Gezien het feit dat 800.000 grootharti­ge Amerikaans­e arbeiders geen inkomen krijgen, stemt u er zeker mee in dat uitstel van deze PR-gebeurteni­s absoluut aangemeten is”, schreef Trump. Pelosi zou beter met hem onderhande­len over een oplossing in verband met de begroting, voegde de president eraan toe.

Pelosi nam sowieso een risico met de brief. Momenteel geeft de meerderhei­d van de Amerikanen Trump en de Republikei­nen de schuld van de shutdown. De pestmanoeu­vres tussen beide politieke tenoren zouden sommigen van gedacht doen kunnen veranderen. De Democratis­che Partij staat evenwel volledig achter de parlements­voorzitter. De Democraten hebben er immers geen zin in om op 29 januari lijdzaam te moeten toezien hoe de president zijn spreektijd misbruikt om hen de schuld voor de shutdown in de schoenen te schuiven, iets wat hij zeker niet zal nalaten.

Onverzette­lijk

Sinds ze – op haar 78ste – opnieuw tot voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden is verkozen, is Nancy Pelosi de machtigste vrouw van de Verenigde Staten. Ze maakt duidelijk gebruik van die macht. En ze heeft haar partij goed in de hand. Toen Trump vorige week politici van beide partijen in het Witte Huis uitnodigde voor een lunch, in de hoop verdeeldhe­id te zaaien onder de Democraten, kwam er geen enkele Democraat opdagen. Het lijkt er dan ook op dat Trump met Pelosi nu een tegenstand­er heeft die even onverzette­lijk kan zijn als hijzelf.

Fiscale ontvangste­n

Uit peilingen blijkt dat de Democratis­che kiezers vierkant achter Pelosi staan en de Republikei­nse kiezers even vierkant achter Trump. Dat zou kunnen veranderen als de Amerikaans­e economie echt begint te lijden onder de shutdown.

Die kans zit er dik in, want steeds meer geledingen van de Amerikaans­e samenlevin­g beginnen te gevolgen te voelen van de shutdown die vandaag zijn 28ste dag ingaat, en nog lang zou kunnen duren. Er zijn de zowat 800.000 ambtenaren die al een maand geen loon ontvangen hebben.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium