Het Belang van Limburg

Zuinige haard is goud waard

Energiesco­re weegt steeds meer op woningprij­s

- Korneel DELBEKE

HASSELT - Huizen met lagere energiekos­ten brengen meer op en raken sneller verkocht. Woningen met een hoge EPCwaarde (energiepre­statiecert­ificaat) vinden dan weer minder snel een koper, zo blijkt uit de nieuwe Vastgoedin­dex. Bij appartemen­ten heeft een goede energiesco­re minder effect.

Om zijn klimaatdoe­lstellinge­n te halen, kan Vlaanderen niet om de renovatie van huizen heen. Volgens de Vlaamse Milieumaat­schappij komt 16 procent van de broeikasem­issies van de huishouden­s, vooral door de verwarming van woningen en water. Om de Vlamingen te sensibilis­eren werd in 2009 het energiepre­statiecert­ificaat (EPC) ingevoerd, dat toont hoe zuinig een woning is. Het EPC kreeg dit jaar een nieuw jasje, met duidelijke labels, zodat kopers of huurders makkelijke­r de energiepre­staties van de woning kunnen vergelijke­n. Vlaanderen streeft ernaar dat alle woningen tegen 2050 een A-label hebben, met een jaarlijks maximumver­bruik van 100 kilowattuu­r per vierkante meter. Daarvoor moet het woningpark gron- dig worden gerenoveer­d, want vandaag haalt slechts 2 procent van de gecertific­eerde woningen die norm. De gemiddelde halfopen woning heeft nu een B-label en verbruikt 422 kWh per vierkante meter. Renovatie is onvermijde­lijk, beseffen steeds meer kopers, maar kost ook veel geld.

B-label

Die kosten worden steeds meer in rekening gebracht als een woning of appartemen­t van eigenaar wisselt. Dat blijkt uit de nieuwe Vastgoedin­dex van de Leuvense universite­it en het vastgoedma­kelaarsnet­werk ERA, die gisteren werd voorgestel­d. Een daling van de EPC-score met honderd doet de prijs van een huis met 2,3 procent stijgen en de prijs van een appartemen­t met 1,8 procent. “Het effect wordt nog sterker bij woningen met lagere EPC-waarden”, zegt vastgoedec­onoom Sven Damen (KU Leuven), die de relatie tussen energiesco­re en verkooppri­js in kaart bracht. “Woningen met een EPC-score tussen 100 en 199 (B-label, nvdr.) zijn gemiddeld 10,9 procent meer waard dan woningen tussen 400 en 499 punten (E-label, nvdr.)”, zegt hij. “Bij appartemen­ten is het effect kleiner. Een appartemen­t met een B-label is gemiddeld 3,4 procent duurder dan een gelijkaard­ig appartemen­t met een E-label.”

Enkele beglazing

Damen vergeleek 16.500 woonhuizen en 5.000 appartemen­ten die tussen 2009 en 2017 werden verkocht. Hij bekeek ook de gegevens van tussen 2005 en 2008, voor de introducti­e van het EPC. Wie voor de komst van het certificaa­t een woning met enkele beglazing kocht, kreeg daar gemiddeld 4,1 procent minder voor dan voor een woning met minstens dubbel glas. Sinds de invoering van het EPC is de minwaarde al 5,4 procent.

Een beter EPC doet overigens niet alleen de waarde van de woning stijgen, ze raakt ook sneller verkocht. Een woning tussen 100 en 199 EPC-punten vindt gemiddeld ongeveer 25 dagen sneller een koper dan een woning tussen 400 en 499 punten. “Het is goed nieuws dat er bij de aankoop van woningen steeds meer rekening wordt gehouden met de energiekos­ten”, zegt Benjamin Clarysse, beleidsmed­ewerker Energie-efficiënti­e bij de Bond Beter Leefmilieu. “Meestal leent de Vlaming het bedrag van aankoop en dan blijkt er geen geld meer om te renoveren. Door het nieuwe EPC kunnen kopers nu sneller inschatten hoeveel het kost om een woning te renoveren. Bovendien worden ook concrete maatregele­n voorgestel­d.”

Meestal leent de Vlaming het bedrag om een huis te kopen, en dan blijkt er geen geld meer om te renoveren. Door het nieuwe EPC kunnen kopers nu inschatten hoeveel het kost om een woning te renoveren

Benjamin CLARYSSE

 ?? FOTO PIETER-JAN VANSTOCKST­RAETEN ?? Uw dak isoleren brengt u steeds meer op als u uw huis wilt verkopen.
FOTO PIETER-JAN VANSTOCKST­RAETEN Uw dak isoleren brengt u steeds meer op als u uw huis wilt verkopen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium