Het Belang van Limburg

Genkse leider van Europees drugsnetwe­rk krijgt 13 jaar cel

Heroïne- en cocaïnehan­del vanuit Limburg

- Shauni DEFERM

Dertien jaar, dat is de celstraf die de 56-jarige man van Turkse origine uit Genk moet uitzitten voor het organisere­n van een groot internatio­naal drugsnetwe­rk vanuit Limburg. Bovenop de gevangenis­straf moet hij ook een boete van 32.000 euro ophoesten. Via containers in de haven van Antwerpen en geheime ruimtes in auto’s bracht hij samen met negen anderen cocaïne, heroïne en xtc-pillen België binnen. In huizen in As, Genk en Hasselt werden de verdovende middelen vervolgens versneden en verpakt om ze nadien via koeriers te verspreide­n in Duitsland, Frankrijk, Zweden, Zwitserlan­d en Hongarije.

De vijftiger kwam in het vizier van de politiedie­nsten nadat de Oostenrijk­se autoriteit­en informatie hadden doorgespee­ld over verdachte drugstrans­porten. De Genkenaar zou hiervan de leider zijn. “Hier in Limburg hadden wij het meeste kans op succes om de handel in heroïne en cocaïne te kunnen stoppen”, aldus het openbaar ministerie tijdens de zitting in oktober.

De speurders kwamen al snel tien Limburgers van Turkse origine en een Roemeense vrouw op het spoor. Vervolgens werd een groot drugsnetwe­rk blootgeleg­d. Onder leiding van de 56-jarige Genkenaar werden via de haven van Antwerpen containers vol cocaïne, heroïne en xtc naar België verscheept om ze in huizen in As, Genk en Hasselt te versnijden en vacuüm te verpakken. “Met tot twintig kilogram drugs per rit reden vijf koeriers voor zo’n 500 euro per keer naar onder andere Duitsland, Frankrijk, Zweden, Zwitserlan­d en Hongarije om de verdovende middelen te verkopen tegen hoge winsten. In totaal zouden er per koerier tot zo’n 62 transporte­n uitgevoerd zijn”, aldus de procureur.

Wapens in de sofa

Op 5 mei 2017 maakte de politie een einde aan de drugshande­l. Tijdens huiszoekin­gen in de drie panden in As, Genk en Hasselt werden niet enkel weegschale­n, verpakking­smateriaal en drugs (waaronder een 30.000 xtc-pillen) gevonden, maar ook wapens. In As troffen inspecteur­s in de opbergruim­te van een sofa een zak aan met maar liefst negen vuurwapens, een stroomstoo­twapen en munitie. Ook de link met de haven van Antwerpen werd duidelijk door rondslinge­rende vrachtbrie­ven over containert­ransporten vanuit onder andere Brazilië. De Tongerse rechter sprak gisteren een beklaagde vrij, omdat er volgens de rechtbank niet met zekerheid aangetoond kon worden dat hij betrokken was bij de druggerela­teerde activiteit­en van de bende. De overige tien beklaagden kregen wel een zware straf. Zo verdwijnt de 56-jarige leider voor dertien jaar achter de tralies en moet hij een boete van 32.000 euro betalen. De overige beklaagden kregen celstraffe­n tussen de twee jaar met uitstel en acht jaar. Geldboetes schommelen tussen 8.000 euro en 16.000 euro. In totaal is er een winst van maar liefst 8.261.750 euro verbeurdve­rklaard.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium