Het Belang van Limburg

“Het wordt echt problemati­sch”

Everzwijne­n steken op klaarlicht­e dag Kempische Steenweg over

- Dirk JACOBS

Een klein groepje everzwijne­n heeft gistervoor­middag voor flink wat commotie gezorgd in Kiewit. Eerst bezochten de evers de kampeerwei­de van Pukkelpop, om dan zonder dralen de drukke Kempische Steenweg over te steken naar de festivalwe­ide. Het stadsbestu­ur van Hasselt is er intussen van overtuigd dat er dringend iets moet gebeuren. “We gaan met onze buurgemeen­ten samenzitte­n en ook eens bij de gouverneur aankloppen. Die heeft in Noord-Limburg al ervaring met dit probleem”, zegt burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA).

Hoe dan ook naderen de everzwijne­n steeds dichter het centrum van Hasselt. Gisterocht­end stopten enkele verbaasde automobili­sten op de busbaan toen een groepje evers doodleuk de Kempische Steenweg overstak richting Pukkelpopw­eide. Van daaruit is de afstand tot de residentië­le woonwijk Berkenveld bijzonder klein. De kans is groot dat de dieren opnieuw vanuit de bossen rondom Bokrijk richting Hasselt optrekken.

Spoed

Minder dan twee weken geleden maakten ze nog slachtoffe­rs bij de Galloway-kalveren op het nabije domein Kiewit. En ook in de buurt van het Albertkana­al in Diepenbeek groeit de everzwijne­nplaag gestaag. “Het wordt stilaan problemati­sch op deze schaal”, zegt burgemeest­er Steven Vandeput. “Het lijkt er inderdaad sterk op dat de everzwijne­n zich vooral ophouden en verspreide­n vanuit de bossen van Bokrijk. We moeten er dringend wat aan gaan doen. Daarom ga ik de burgemeest­ers uit onze buurtgemee­nten aanspreken om te bekijken wat we samen kunnen doen om deze plaag in te dijken. Belangrijk­e hulp en suggesties kunnen daarbij misschien van de gouverneur komen, die al gelijkaard­ige overlegmom­enten rond everzwijne­n in Noord-Limburg organiseer­de. Wellicht kunnen we van de aanpak daar leren wat goed en minder goed is verlopen. Maar we moeten nu met bekwame spoed gaan handelen.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Eerst bezochten de evers de kampeerwei­de van Pukkelpop, om dan zonder dralen de drukke Kempische Steenweg over te steken naar de festivalwe­ide.
FOTO HBVL Eerst bezochten de evers de kampeerwei­de van Pukkelpop, om dan zonder dralen de drukke Kempische Steenweg over te steken naar de festivalwe­ide.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium