Het Belang van Limburg

“Afwezighei­d Bezus kan verademing zijn voor anderen”

Meer dan ooit zijn alle ogen gericht op scherpschu­tter Daichi Kamada

- Gunter SCHOOFS

Het is duidelijk. Het STVV-legioen rekent door de afwezighei­d van Roman Bezus voluit op de flitsen van één man: Daichi Kamada. De Japanner scoorde al tien keer, droomt ervan om in de zomer naar La Liga te kunnen, maar beseft dat hij zichzelf dan nog meer in de kijker moet spelen. “Dan moeten er nog eens tien goals bijkomen”, aldus de droge topschutte­r van de Kanaries. “Wij hebben op stage drie keer per dag getraind. Nooit meegemaakt. Als we nu niet klaar zijn voor de derby, weet ik het ook niet.”

Hij was dé revelatie bij STVV, Daichi Kamada. De 22-jarige Japanner scoorde aan de lopende band, tien stuks duwde hij tegen de netten. Maar toch: op het einde van december oogde de aanvaller vermoeid. “Ons schema was erg druk. Ik was inderdaad vermoeid. Ook mentaal. Ik speelde vorig seizoen amper. Bij Frankfurt was ik nog persona non grata. Plots speelde ik bij STVV de ene wedstrijd na de andere. Dan komt er een terugval. Niet alleen qua fysiek.”

ASIAN CUP

Japan startte voortreffe­lijk in de Asian Cup, de landenstri­jd waar collega’s Takehiro Tomiyasu en Wataru Endo wél naar toe mochten, Daichi Kamada was niet geselectee­rd. “Of dat psychologi­sch erg zwaar voor me was? Bah, niet echt. Omdat ik het wel wat verwacht had. Ik heb nog nooit een selectie gehad. Drie STVV’ers in de selectie zou bovendien wel veel geweest zijn voor een kleinere club. De nationale ploeg blijft een doel, maar mijn tijd komt nog wel. Op mijn positie is er nu eenmaal veel concurrent­ie.”

VIJFDAAGSE IN HYOGO

Kamada werd enkele maanden geleden voor het eerst vader. Hij genoot tijdens de feestdagen volop van zijn kleine meid. “Ik was vijf dagen in Japan. Mijn vrouw en dochtertje. wonen nog altijd in Hyogo. In maart komen ze misschien naar België. In die vijf dagen heb ik voortduren­d met haar rondgezeul­d. Ik heb daar immens van genoten. Mijn hoofd is leeggemaak­t, dat was nodig met het oog op dit belangrijk­e competitie­luik. Genk is dé match, maar nadien volgt nog een reeks duels waarin we zeker punten kunnen en moeten pakken. Tegen de toppers kunnen we net dat tikkeltje meer. Alleen op Sclessin kenden we pech. Maar ook tegen hen kunnen we nog revanche pakken. We zijn gehavend tegen Genk, maar wat zegt dat…”

HARD LABEUR ONDER BRYS

Het oefenkamp in Spanje was geen plezierrei­sje voor de Kanaries.

“De stage in San Pedro del Pinatar was de zwaarste die ik ooit meemaakte. Drie keer per dag trainen dikwijls, ’s morgens vroeg om zeven uur al in trainingsp­lunje. Ik heb afgezien, maar de coach heeft al bewezen dat dit vruchten afwerpt. Vrijdagavo­nd zullen we zien of we écht klaar zijn voor het grote werk. Genk is een goeie ploeg, al kan ik je niet één naam van een speler noemen. Sowieso is deze tegenstand­er de ideale maatstaf om te zien hoe ver we staan voor het vervolg van de competitie. Dat de fans volop op mij rekenen voor de goals? (lacht) Boli is er toch ook nog? Ach, ik voel geen druk. Ik moet niks. (vult snel aan) Maar ik wil uiteraard wel scoren in deze match. Als ik in de zomer naar een grotere competitie wil, moeten er nog eens tien goals bij. En moeten we in play-off 1 geraken, want alleen naar die nacompetit­ie gaat belangstel­ling uit vanuit het buitenland.”

AFGESLANKT­E KERN

Daichi KAMADA Geen Roman Bezus, geen Acolatse, geen De Norre meer, kortom: het is geweten dat de kern van STVV intussen fors is afgeslankt. “De coach moet vrijdag zelfs een jonge kerel op de bank zetten waar veel mensen nog niet van gehoord hebben, maar dat tast het vertrouwen van de basisploeg niet aan. Motivatie is er meer dan genoeg, transferza­ken staan daar ver vanaf. We missen Roman sowieso, omdat hij de man is die ruimte kan creëren op de helft van de tegenstand­er. Maar wie weet betekent zijn afwezighei­d een verademing voor andere spelers die nu zijn rol voor een stuk moeten overnemen. Daar reken ik mezelf ook bij.”

Genk is een goeie ploeg, al kan ik je niet één naam van een speler noemen

BOTAKA VOOR PENALTY’S

Daichi Kamada maakte er al geen geheim van dat hij graag zélf de penalty wil trappen als er een fout op hem gemaakt wordt.

Heeft hij sinds de farce van Jordan Botaka in Oostende op tafel geklopt? “Er is wel over die strafschop­fase gesproken op stage in Spanje. De uitkomst: Botaka zal ook tegen Genk de penalty trappen. Daar zijn we het allemaal over eens. Euhm, tegen Oostende probeerde hij creatief te zijn, laat het ons daar op houden. Maar zoiets zal hij niet opnieuw flikken. We weten hoe feilloos hij het doet op training, dus hebben we alle vertrouwen in Jordan voor de wedstrijd. Het zou mooi zijn voor hem mocht hij het kunnen goedmaken tegen de grote vijand, toch?”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Daichi Kamada koestert grote ambities: “Als ik in de zomer naar een grotere competitie wil, moeten ernog eens tien goals bij.”
FOTO SVEN DILLEN Daichi Kamada koestert grote ambities: “Als ik in de zomer naar een grotere competitie wil, moeten ernog eens tien goals bij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium