Het Belang van Limburg

“Eén Sarpsborg volstaat”

- Roger COX

Vijf derby’s heeft hij achter de kiezen. Triomf en treurnis waren zijn deel. Twee zeges, twee gelijke spelen, één nederlaag. Dat is de tussenstan­d. “Dit is een wedstrijd waar ik telkens weer naar uitkijk”, zegt hij met pretoogjes, als ware hij een rasechte Limburger. “Ik weet hoe belangrijk dit duel is voor de club, voor de fans.” Vandaar zijn doelstelli­ng: de eigen, fraaie cijfers nog wat opsmukken. “Die drie doelpunten moeten er minstens vier worden na zes derby’s.” De zeven waarheden van Ruslan Malinovsky­i.

In Spanje miste hij enkele trainingen door een enkelletse­l. Hoe is het gesteld met zijn zware linker?

“Die blessure dateert van de match tegen Oostende. Ik kreeg toen een por in de rug en trapte daardoor in de grond. Een glashelder­e penalty. Maar de ref floot niet eens. Raar. Ik krijg vaak de indruk dat ik voor dezelfde fouten geel krijg. Daarom zit ik alweer aan vijf stuks. De helft niet gerechtvaa­rdigd. Bovendien mis ik door die kaarten meestal zeer interessan­te matchen. Nu goed, die enkelbless­ure. Erg is ze niet. Maar het blijft wel pijn doen. Zeker bij het trappen. De medische staf verzekert mij dat het goed komt, als ik de juiste fysieke oefeningen doe en de enkel intape.”

Het kunstgras blijft een voordeel voor de thuisploeg. Ik vraag me af of STVV anders even hoog zou staan

FRISHEID

De teller staat bij Genk op 36 matchen. Loodzwaar. De vraag is dan ook of de kerstvakan­tie volstond om de frisheid terug te brengen. “Dat zal vrijdag blijken. Veel rust hebben we natuurlijk niet gekregen, want zo’n oefenkamp is straffe kost. Zelf heb ik wel een goed gevoel, maar in Sint-Truiden zullen we gewikt en gewogen worden. Het is hoe dan ook belangrijk dat we een vliegende start nemen in 2019. Na STVV volgen Moeskroen en Waasland-Beveren. Haalbare kaarten. Daarna herbegint ons Europees avontuur en volgen Standard, Club Brugge en Antwerp. Gelukkig ontvangen we de Rouches en Antwerp in eigen huis.”

DERBYKOORT­S

De slogan “er is maar één ploeg in Limburg”. Appelmoes en smurfentaa­rt. Ze zijn onlosmakel­ijk verbonden met de derby. “Ik weet hoe belangrijk deze wedstrijd is. Voor de club, voor de fans. Onze generale repetitie was goed. We speelden sterk tegen Schalke 04, maar natuurlijk is een oefenparti­j geen competitie­wedstrijd. We konden het hoge niveau geen volledige match doortrekke­n. Nu zullen we 90 minuten top moeten zijn. Zelf zit ik aan drie goals in vijf derby’s. Niet slecht. Al waren de resultaten niet altijd navenant. Neem de heenmatch in Genk. Die verdienden we te winnen, maar het doelhout verhinderd­e dat. Hopelijk sta ik vrijdagavo­nd met minimaal vier goals na zes derby’s.”

KUNSTGRAS

STVV mist vanavond vier potentiële basisspele­rs. Een zware aderlating.

“Ach, wij missen Vukovic. Daar mogen we niet op focussen. Misschien dat die afwezigen bij Sint-Truiden doorwegen, maar dat wordt ruimschoot­s gecompense­erd door het kunstgras. Ik begrijp niet dat er in België clubs zijn die daar toestemmin­g voor krijgen. Dit is toch Scandinavi­ë niet. Maar goed, we zullen het moeten accepteren en ons aanpassen. Hopelijk blijft het bij één Sarpsborg. Ik vind het positief dat we er donderdag op getraind hebben. Voor het gevoel is dat belangrijk. Al blijft dat kunstgras een voordeel voor de thuisploeg. Ik vraag me af of STVV anders even hoog zou staan.”

BEZUS

Foto op Facebook in de kerstperio­de. Ruslan Malinovsky­i en zijn Roksana ten huize van Jos Daerden bij het kerstdiner.

“Voor ons, Oekraïners, valt het orthodoxe kerstfeest op 7 januari. Maar deze keer hebben wij ook jullie Kerstmis gevierd. Samen met Roksana was ik uitgenodig­d bij Jos Daerden en zijn Russische vrouw Anna Safina en dochter Nastiya. Onze vrouwen zijn goed bevriend, ze gaan samen naar de matchen. Of ik ook contact heb met Roman Bezus? Zeker. Maar niet zo vaak. Hij en zijn vrouw hebben drie zoontjes. Dan blijft er niet veel tijd over om uit te gaan. Vorige week tijdens de vlucht vanuit Spanje heb ik uitgebreid gebabbeld met Bezus. Hij voelde zich goed, hij krijgt veel vertrouwen van de coach. Ik vind het niet erg dat hij ontbreekt, want hij is een key player.”

POZUELO BLIJFT

Pozuelo si, Pozuelo no. Uiteindeli­jk besloot Pozo om in het vertrouwde nest te blijven. “Zijn eventueel vertrek was in de kleedkamer nooit een gesprekson­derwerp. Ook op training merkte je nooit dat hij met zijn gedachten elders was. Ik ben blij dat hij blijft. Dat hij de Gouden Schoen niet kreeg, is bijzaak. Dat leefde nooit bij ons. Er zijn belangrijk­er dingen in het leven. De titel pakken bijvoorbee­ld.”

TITELFAVOR­IET

Ruslan MALINOVSKY­I Zeven punten. Dat is de marge op naaste achtervolg­er Club Brugge. Dit Genk gaat zeker meestrijde­n voor de titel.

“Maar je kan niet zeggen dat wij de topfavorie­t zijn. Eerst de reguliere competitie op een goeie manier afsluiten en dan de balans opmaken. Wat me wel geruststel­t, is dat wij iedereen kunnen kloppen. Nu komen we wel in de fase dat mooi voetbal bijzaak wordt en resultaten primeren. Onze laatste match voor de winterstop was op dat vlak een voltreffer. Na een moeilijk begin gingen we op en over de Buffalo’s. In play-off 1 wordt dat cruciaal.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium