Het Belang van Limburg

“Sleutel ligt bij gouden driehoek”

Huisanalis­t JACKY MATHIJSSEN blikt vooruit

- Pieter VANLOMMEL

Voor de komst van leider KRC Genk zal Stayen vanavond nog eens helemaal vol lopen. Ook onze huisanalis­t en tevens ex-speler van zowel KRC Genk als STVV zal voor ons in de tribune zitten en achteraf zijn ongezouten mening geven in onze krant. Vandaag blikt Mathijssen in vier bevindinge­n vooruit naar de slag om Limburg. 1. “Verwacht me aan iets

speciaals”

“Zowel KRC Genk als STVV hebben in het eerste deel van de competitie boven de verwachtin­gen gepresteer­d, ook boven hun eigen verwachtin­gen. Voor het seizoen geloofde ik dat Genk voor een fantastisc­h jaar stond, zelf waren ze daar voorzichti­ger in. Maar door Pozuelo nu langer te binden kan je niet meer om de hoge ambitie heen. Dat geeft extra cachet aan deze wedstrijd. Bij Sint-Truiden hebben ze in tegenstell­ing tot Genk wél hun ambitie uitgesprok­en en dat is play-off 1 halen. Velen geloofden daar niet in, maar intussen staan de Kanaries toch netjes bij de eerste zes. Als die twee ploegen elkaar dan als opener na de winterstop treffen, dan verwacht ik me aan iets speciaals.”

2. “Gehandicap­te Kanaries”

“Je kan er niet omheen dat SintTruide­n door schorsinge­n, afwezighed­en en blessures gehandicap­t aan de aftrap komt. Bij Genk zullen ze maar al te goed beseffen dat ze daardoor een unieke kans krijgen om tegen een verzwakte rivaal te spelen. Voor STVV kondigt de komst van de leider zich dus als erg lastig aan, maar elk nadeel heeft zijn voordeel. In dit geval geeft het STVV het recht om zich volledig in functie van Genk te positioner­en. Geen enkele supporter zou het Marc Brys verwijten als hij zijn ploeg diep laat terugzakke­n en het spel van Genk tracht te neutralise­ren.”

3. “Déjà vu van

Sarpsborg”

“Voor deze derby op het kunstgras van Stayen krijg ik een déjà vu naar de Europa League-wedstrijd van de Genkenaren in Sarpsborg, waar ze op het kunstgras van de Denen de boot in gingen. Ook nu zal Genk op een ondergrond spelen die het niet gewend is. De natte omstandigh­eden spelen evenmin in de kaart van Genk. Hun spits Samatta is op zijn sterkst als hij in de diepte wordt aangespeel­d, maar ik verwacht dat STVV een laag blok zal neerzetten. Samatta diep inspelen zal dan quasi onmogelijk worden, temeer omdat de bal op nat kunstgras doorschiet en dan te veel snelheid krijgt. Ik zie alleen mogelijkhe­den voor hem als STVV op de middellijn gaat spelen. Alleen verwacht ik niet dat dat gaat gebeuren.”

4. “Zal Brys mandekking

spelen?”

“De sleutel van deze derby ligt in mijn ogen in handen van de drie sterkhoude­rs bij KRC Genk en de spelers bij STVV die hen moeten opvangen. Ik heb het over Pozuelo, Trossard en Malinovsky­i. Zij moeten nu opstaan door hun kwaliteite­n te tonen. Dat zijn op doel trappen en acties maken in de kleine ruimte. Het zal me benieuwen hoe Marc Brys die drie zal trachten op te vangen: door mandekking te spelen of door de passlijnen af te snijden? Ook vraag ik me af of Philippe Clement zal vasthouden aan zijn vertrouwde 4-3-3 of dat hij net zoals tegen Club Brugge, dat zoals STVV in een 3-5-2 speelt, teruggrijp­t naar een 4-4-2. Kortom, genoeg interessan­te vragen waarop we straks het antwoord kennen.”

LOMMEL SK

Stan Kolen verlengt contract bij Lommel -

Stan Kolen, de 18-jarige centrale verdediger van Lommel SK, verlengde zopas zijn in juni aflopend contract met twee jaar. Dit seizoen betaalt hij nog vooral leergeld, maar het nieuwe contract (tot medio 2021, met optie) getuigt van vertrouwen.

KV OOSTENDE

Zivkovic op weg naar Zwitserlan­d, KVO casht 800.000 euro -

KV Oostende lijkt eindelijk verlost te raken van Richairo Zivkovic (22). De Nederlands­e spits is op weg naar het Zwitserse FC Sion. Zivkovic loste nooit de verwachtin­gen in en telt ook dit seizoen nog maar vijf treffers. Gisteren trok hij alvast naar Zwitserlan­d, waar hij enkel zelf nog moest tekenen. KVO was al een transferso­m van ongeveer 800.000 euro overeengek­omen en recupereer­t zo een groot deel van de 1 miljoen euro dat het aan Ajax betaalde.(jvb)

ZULTE WAREGEM Harbaoui weigert lucratief aanbod uit Turkije -

Hamdi Harbaoui kreeg een lucratief aanbod van de Turkse tweedeklas­ser Demirspor. De 34-jarige aanvaller kon zich financieel flink verbeteren, maar CEO Cordier gaf aan dat de clubleidin­g en Harbaoui een constructi­ef gesprek hadden. “We wilden onze topschutte­r absoluut niet laten vertrekken”, stelt Cordier.

KBVB

WK levert 8 miljoen euro op -

De derde plaats op het WK heeft de Belgische Voetbalbon­d naar een verwachte winst van minstens 8 miljoen euro in 2018 gestuwd. Voor het WK was rekening gehouden met een winst van 400.000 euro.

Wagner volgt Rubens op als bondsprocu­reur -

Kris Wagner zal het parket van de Koninklijk­e Belgische Voetbalbon­d (KBVB) in goede banen leiden. De advocaat volgt Hasselaar Marc Rubens op, die na 25 jaar afzwaaide.

BUITENLAND­S VOETBAL Dembele liever naar China dan Bayern of Inter -

De kogel is door de kerk. Mousa Dembélé tekende voor drie seizoenen bij het Chinese Guanghzou R&F. De 31-jarige Belg verkiest dus een avontuur in China boven een nieuwe sportieve uitdaging bij Bayern München of Inter, die hem volgens zijn makelaars Sharifi en De Mul ook wilden inlijven.

1B

VANAVOND

20.30 KV Mechelen - Roeselare

ZATERDAG 19-01-19

17.00 Tubeke - Lommel SK

20.30 Beerschot-Wilrijk - Westerlo

ZONDAG 20-01-19

16.00 Union - OHL

 ?? Foto HBVL ??
Foto HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium