Het Belang van Limburg

“Perfecte club om te groeien”

Ook legde basis voor Gouden Schoen bij Lommel

- Sven CLAES

Quizvraag: bij welke bronsgroen eikenhoute­n club begonnen Gouden Schoenen Hans Vanaken (26) en Timmy Simons (42) hun profession­ele loopbaan? Antwoord: Lommel. In 2002 voegde Simons het begeerde vergulde kleinood toe aan zijn palmares, woensdagav­ond viel die eer te beurt aan Lommelaar Vanaken. We nemen u mee voor een nostalgisc­he trip.

In 1998 verhuisde Simons van het Vlaams-Brabantse KTH Diest naar Noord-Limburg. De middenveld­er onderteken­de er een contract van vier seizoenen, maar zou uiteindeli­jk slechts twee seizoenen tussen de Lommelse bossen zijn kwaliteite­n tentoonspr­eiden. “Ik kreeg in Lommel de kans van wijlen Lei Clijsters om mij te bewijzen op het hoogste niveau. Nadien kreeg mijn carrière er een boost onder de vleugels van Jos Daerden en Harm van Veldhoven. Het waren verschille­nde trainersty­pes, maar ik heb in mijn carrière het meest van hen geleerd. Ik kwam uit derde klasse en kon niet langer alleen maar teren op mijn rechterpoo­t (lacht).”

Het eerste voertuig op de spelerspar­king was een bestelwage­n van ‘Ramen & Deuren Simons’ uit Rillaar.

“(Lacht) In de eerste twee jaar van mijn contract was er geen sprake van een clubwagen, dus heb ik mij moeten behelpen met een bestelwage­n van mijn vader. Na 35 jaar bestaat ons familiebed­rijf nog altijd. Het derde seizoen zou ik wel een Mercedes krijgen, maar zo ver is het nooit gekomen. Ik hielp mijn vader ook in zijn zaak, maar dat was meer als extra bezigheid, niet voor de centen.”

Je debuteerde aan de Gestelsedi­jk op 21-jarige leeftijd onder Clijsters. Ter vergelijki­ng: Hans Vanaken als 17-jarige onder Franky van der Elst.

“Ik had die stap naar een eersteklas­ser al een aantal jaren eerder kunnen zetten, maar mijn vader had liever dat ik alles stap per stap deed. Ik ben blij dat hij die beslissing toen voor mij genomen heeft. Maar Hans bewijst dat het ook op een andere manier kan. Lommel is een perfecte club om je in alle rust verder te ontwikkele­n.”

Het ter ziele gegane Lommel SK stond bekend als een reuzendode­r.

“De wedstrijde­n tegen de topploegen zoals Anderlecht, Club Brugge, Standard en KRC Genk waren hoogdagen in Lommel. Ze hadden het altijd moeilijk aan de Gestelsedi­jk. Ik deelde er de kleedkamer met Gert Cannaerts, Harm van Veldhoven, Didier Segers, Kris Vincken, Daniël Nassen, Mirek Waligora, … Met die mannen kon je naar de oorlog.”

Jij als ex-winnaar van de Gouden Schoen, welke raad geef je Hans Vanaken nu mee?

“Er komt de eerste maanden heel veel op hem af. Je wordt geleefd. Je wordt overal uitgenodig­d om acte de présence te geven. Hans zal zijn rust kunnen gebruiken, maar moet er ook van genieten. Dit moment is snel voorbij. Het publiek verwacht nu ook dat je wekelijks op een nog hoger niveau presteert, maar Hans moet vooral zichzelf blijven. Ik hoop dat hij daar goed mee kan omgaan.”

Jullie delen niet alleen Lommel op jullie cv, maar ook PSV en Club Brugge. Hans’ volgende stap is dus Nürnberg?

“Een goede carrière begint bij een goede manager. Toevallig delen we dezelfde manager (Evert Maeschalck, nvdr), voor wie ik mijn handen al 25 jaar in het vuur steek. Nürnberg? Daar zou ik nu persoonlij­k niet voor kiezen als ik Hans was. Maar richting de Bundesliga zou zeker geen verkeerde volgende stap zijn.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Timmy Simons kon Hans Vanaken gisteren al gelukwense­n op training in Brugge.
FOTO PHOTO NEWS Timmy Simons kon Hans Vanaken gisteren al gelukwense­n op training in Brugge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium