Het Belang van Limburg

“Zoektocht naar nieuwe datum is

Ronde van Limburg viert 100-jarig bestaan, maar…

- Rob RODIERS

Vanavond buigt de Limburgse afdeling van de wielerbond zich over de kalender van 2019. De belangrijk­ste eendagskoe­rs van de provincie, de Ronde van Limburg (1.1), blinkt echter uit in afwezighei­d. Is het voortbesta­an van de semiklassi­eker bedreigd? “Allerminst”, drukt sporttechn­isch organisato­r Mark Vandereyt elke insinuatie de kop in. “Maar door de verhuis van de Baloise Belgium Tour naar midden juni moeten wij uitkijken naar een nieuwe datum. Die zoektocht is een lijdensweg.”

In vergelijki­ng met vorig jaar start het Europese wegseizoen één week later. Daarom gingen de organisato­ren van de Ronde van Limburg er enkele maanden geleden van uit dat ze op zondag 16 juni het honderdjar­ige bestaan van hun wedstrijd konden vieren. “Golazo is er echter in geslaagd om hun Baloise Belgium Tour (1.HC) twee weken later te laten plaatsvind­en. Een knap staaltje lobbywerk, waardoor wij voor het blok werden gezet. Uitwijken, luidde het devies van de kalenderco­mmissie”, reconstrue­ert Vandereyt de zoektocht naar een nieuwe geschikte datum. “We hebben een tijdje de piste van 2 juni bewandeld. Geen ideale datum, want Giro, Ronde van Noorwegen, Boucles d’Aulne, Rund um Köln en Parijs-Roubaix voor beloften staan dan op de kalender. Uiteindeli­jk hebben we ons hoofd voor niets gebroken over die datum, want de Belgische Wielerbond heeft die zondag vrijgegeve­n aan de organisato­ren van de kermiskoer­s van Isières in Henegouwen.”

5 mei?

Momenteel resten er nog drie beschikbar­e zondagen voor aanvang van de Ronde van Frankrijk: 24 maart, 5 mei en 9 juni. “Maart is onmogelijk. Het is te kort dag om onze kegels in zo’n korte tijd recht te zetten”, verduideli­jkt Vandereyt. “Onze voorkeur gaat uit naar zondag 5 mei. Enkel de Tour of Yorkshire vindt in die periode plaats. Bovendien is Limburg dan op zijn mooist. Nadeel is dat in gaststad Tongeren op 5 mei een culinair evenement plaatsvind­t. Maar als we het beiden slim aanpakken, hoeft dat geen onoverkome­lijk probleem te vormen”, maakt de sporttechn­isch organisato­r zich sterk. “Zondag 9 juni zou sportieve zelf-

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Mathieu van der Poel was vorig jaar de beste in Tongeren. Wanneer hij zijn opvolger kent, is nog niet duidelijk.
Foto JEFFREY GAENS Mathieu van der Poel was vorig jaar de beste in Tongeren. Wanneer hij zijn opvolger kent, is nog niet duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium