Het Belang van Limburg

Keys wordt eerste test

De motor sputtert af en toe, maar Elise Mertens blijft winnen

- Serge FAYAT

Het goede nieuws: Elise Mertens (WTA 14) zit in de derde ronde van de Australian Open. Het mindere nieuws: helemaal overtuigen­d was het niet, ondanks winst in twee sets (6-1, 7-5) tegen de Russin Margarita Gasparyan (WTA 91). Met Madison Keys (WTA 17) in de volgende ronde wacht de Hamontse een eerste échte test.

Tegen Margarita Gasparyan (WTA 91), die anderhalf jaar buiten strijd was met een meniscusle­tsel, moest Mertens zwoegen om de derde ronde te bereiken. “Toch vind ik dat ik beter gespeeld heb dan in de eerste ronde”, vertelde de Hamontse. “Ik was agressieve­r, serveerde goed en sloeg meer winners. Ik ben dus tevreden over mijn spelniveau.”

Al doken na een goede eerste set dezelfde problemen van in de eerste ronde op. De motor sputterde met als gevolg minder druk op de tegenstand­ster en het verlies van de controle over de partij. Resultaat: Mertens moest, net zoals tegen de Slowaakse Anna Karolina Schmiedlov­a, een 5-3-achterstan­d ombuigen en setpunten - vier in totaal - afweren om geen overuren te maken.

“Gasparyan speelde een sterke tweede set”, vond Mertens. “Misschien had ik na de eerste set met wat meer energie moeten tennissen. Soms is het ook beter niet te veel aan de score te denken en het tactische plan te volgen.”

Lef en veerkracht

Het positieve is wel dat de Belgische nummer 1 met de rug tegen de muur lef en veerkracht toont. Nu volgt Madison Keys (WTA 17), die er meestal staat op grandslamt­ornooien. De 23-jarige Amerikaans­e speelde de finale van de US Open in 2017 en haalde vorig jaar nog de halve finales op Roland Garros en Flushing Meadows. Ze kan iedereen op het circuit pijn doen met haar sterke opslag en zware forehand. “Uiteraard zal het nu steeds moeilijker worden om matchen te winnen”, aldus Mertens. “Het is al anderhalf jaar geleden dat ik nog tegen Keys gespeeld heb (op de US Open van 2017, nvdr.). Madison serveert goed en slaat heel hard, maar kan ook veel fouten maken. Misschien beweegt ze niet zo sterk. Ik zal moeten proberen haar uit balans te brengen, zodat ze minder hard kan uithalen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium