Het Belang van Limburg

“Geraakte niet over de lijn”

Luca Brecel verliest beslissend frame tegen Ding Junhui

- Marnik GEUKENS

De Masters zitten erop voor Luca Brecel. De 23-jarige Maaslander zette ook in zijn kwartfinal­e een bomvol Alexandra Palace in vuur en vlam, maar ging in het zicht van de meet onderuit tegen ex-winnaar Ding Junhui (5-6). “Ik heb kansen genoeg gehad, maar geraakte niet over de lijn”, zuchtte Brecel. Hij loopt een topaffiche tegen publieksli­eveling Ronnie O’Sullivan in de halve finales mis.

Luca Brecel (WR 14) startte complexloo­s tegen Ding Junhui, exwinnaar van de Masters en het nummer acht van de wereld. Ook al moest hij starten met een stevige handicap. Want ondanks een bezoek aan de keusmid, begon Brecel zijn wedstrijd met een zwaar gehavende keutip.

“Eén van mijn laatste shots aan de oefentafel ging volledig de mist in”, aldus Brecel. “Na de fausse queue bleek mijn tip gebroken. Pas tijdens de interval na vier frames hebben mijn manager Django en referee Paul Collier hem een beetje kunnen bijwerken. Maar daar wil ik mijn nederlaag niet aan wijten, want na de pauze voelde de tip heel goed aan.”

Fair play

De kwartfinal­e Brecel-Ding verveelde geen seconde. Het werd een open wedstrijd, waarin beide spelers vol voor de aanval kozen. Het gevolg werd een aaneenscha­keling van breaks. Na de snelle 1-0 van Brecel hadden zowel Ding (125 en 64) als Brecel (74 en 87) aan één kans genoeg voor framewinst: 3-2.

Ding potte in de nek-aan-nekrace een 45-break om langszij te komen (3-3). Brecel, die bij twee flukes Dame Fortuna aan zijn zijde had, pakte in een atypisch zevende frame voor de vierde keer de leiding (4-3). Met dank aan de eerlijkhei­d van Ding Junhui. De scheidsrec­hter had niet gemerkt dat Ding de bal onopzettel­ijk met zijn keutip geraakt had, maar de Chinees gaf het meteen zelf aan. Fair play die volstrekt normaal is in het snooker en duikende voetballer­s tot nadenken moet aanzetten.

Gratis frame

Ding kwam echter ook een vierde keer langszij (4-4), toen hij een mislukte zwerfstoot van zijn Belgische tegenstrev­er snoeihard afstrafte met zijn tweede century van de avond (105).

Frame negen werd eentje voor de geschieden­isboeken. Ding, die wilde verdedigen via de band, kreeg drie misses op een rij, terwijl hij aan beide kanten aan een rode bal kon. Dat betekende meteen het einde van het frame. “Die 5-4 heb ik slecht verwerkt”, vertelde Brecel na afloop. “Ik verloor mijn focus en miste te veel kansen.”

Misser

Het werd de talentvoll­e Maaslander fataal. Ding kwam langszij met een 57-break en klaarde de klus in het beslissend frame met een serie van 65. De eerste keer dat hij op voorsprong kwam, was meteen de goede: 5-6. Brecel, die in het slotframe een makkelijke pot naar het midden miste, was zwaar ontgoochel­d. “Normaal ben ik zo goed onder druk, zeker in beslissend­e frames. Maar ik verloor mijn focus en geraakte maar niet over de lijn. Heel jammer én frustreren­d.”

Normaal ben ik zo goed onder druk, zeker in beslissend­e frames. Maar ik verloor mijn focus

Luca BRECEL

LUCA BRECEL-DING JUNHUI 5-6 104(41,63)-12,0-125(125), 83(74)-24, 14-73(64), 87(87)-4, 15-65(45), 4-110(105), 47-0, 0-89(57), 27-71(65).

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Luca Brecel zette opnieuw een topprestat­ie neer, maar leed een zure nederlaag.
FOTO PHOTO NEWS Luca Brecel zette opnieuw een topprestat­ie neer, maar leed een zure nederlaag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium