Het Belang van Limburg

“Kinderen willen de zaak niet overnemen”

Uitbaters Abdijhoeve kappen er na 58 jaar mee

- Chris NELIS

Na 58 jaar stoppen Louis Withofs (83) en zoon Peter (57) met de uitbating van café-restaurant Abdijhoeve in Kelchterho­ef. Onder meer omdat kinderen en kleinkinde­ren een leven in de horecasect­or niet zien zitten, maar ook omdat het erfpachtco­ntract op 31 december van vorig jaar afliep. Tot eind februari wordt de inboedel verkocht. De gemeente, die eigenaar van het gebouw is, zal zich binnenkort buigen over de toekomst ervan.

Zowel Louis als Peter betreuren het dat ze ermee moeten stoppen. “Die beslissing heeft geen enkele financiële reden, zoals wel eens gesuggeree­rd wordt”, zegt Peter Withofs. “Mijn vader kan niet blijven helpen in de zaak en ik ben zelf ook al niet meer van de jongsten. Als kinderen en kleinkinde­ren het niet zien zitten om de zaak verder te runnen, dan houdt het op. Ik heb alle begrip voor hun beslissing­en. Het is immers belangrijk dat je je werk graag doet. Mijn dochter runt haar eigen immokantoo­r en mijn zoon is profession­eel golfer. Omdat nu het erfpachtco­ntract ten einde liep, hebben we beslist dat niet meer te verlengen.” Het was Louis Withofs die in 1961 van de toenmalige stallen en hooizolder een horecazaak maakte. “Hij heeft dat stelselmat­ig kunnen uitbouwen”, gaat Peter verder. “Ik ben veertig jaar geleden mee in de zaak gestapt. Toen was ik het die mijn vader hielp, nu is het andersom.”

Inboedel te koop

De uitbaters hebben met de eigenaar - het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren - een afspraak dat ze nog twee maanden kunnen blijven. “Ik heb er geen idee van wat er met het gebouw gaat gebeuren”, gaat Peter Withofs verder. “De inboedel is volledig van ons. Het liefst van al zouden we dit in één pakket willen verkopen aan een overnemer. Omdat die er niet meteen is, gaan we alles stelselmat­ig verkopen. Ja, daar hoort heel veel keukenappa­ratuur bij. Maar ook antieke meubelen, die karakter geven aan de hoeve.”

Louis en Peter houden vooral goede herinnerin­gen over aan de periode dat de Abdijhoeve centraal stond in hun leven. Wat er met het gebouw gaat gebeuren, staat nog niet vast. “We gaan het daarover hebben in het schepencol­lege”, zegt schepen van Patrimoniu­m Mustafa Aytar (sp.a-Groen-Plus). “Het kan alle kanten uit. Verkopen of niet? Je mag niet vergeten dat het gebouw ook een aanzienlij­ke investerin­g vergt om weer up-to-date te zijn. Het zijn allemaal afwegingen waarmee we rekening zullen moeten houden. Dat betekent inderdaad dat het niet vaststaat dat er opnieuw horeca in komt.” De Abdijhoeve dateert van de dertiende eeuw. Onder meer omwille van haar centrale ligging in een voor fietsers en wandelaars populair gebied kreeg de Abdijhoeve heel wat toeristen over de vloer.

Wat er met de Abdijhoeve moet gebeuren, zullen we bespreken in het schepencol­lege. Het is niet zeker dat er opnieuw horeca in komt Mustafa AYTAR

schepen

Vraag is of er voor het nieuwe toeristisc­h hoogseizoe­n een alternatie­f is.

 ?? FOTO CN ?? De toekomst van de Abdijhoeve als horecazaak wankelt.
FOTO CN De toekomst van de Abdijhoeve als horecazaak wankelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium