Het Belang van Limburg

Dieren en straatnaam­borden onder de hamer voor Sint-Theunis

-

Het naamfeest van Sint-Antonius wordt in het Peltse Herent al generaties uitbundig gevierd. De verkoop van offergaven, zoals fijne vleeswaren en levende dieren, zijn traditione­el, maar deze keer gingen ook oude straatnaam­borden van Neerpelt onder de hamer.

In ontmoeting­scentrum De Vranken had veilingmee­ster Davy Luyckx een tachtigtal offergaven in de aanbieding. Het spektakel begon met een varkenskop voorzien van ‘hazenoren’. “Een zeldzaam dier dat een stokje steekt voor de Peltse omleidings­weg”, gekscheerd­e Luyckx. Naast heel wat charcuteri­e van een lokale vrijgevige slager, gingen verder ook weer heel wat kleine levende dieren onder de hamer, van konijnen tot pluimvee. “Maar er werd dit jaar ook een bok geveild voor 150 euro. Traditiege­trouw passeren ook waardevoll­e spullen - giften van mensen - de revue”, stelde Hubert Fransen van het organisere­nde comité. “De paaskaarse­n uit de kerk brengen gewoonlijk heel wat op. Dit jaar werd er 200 en 300 euro voor twee exemplaren geboden.”

Gevel

Opmerkelij­k dit jaar was dat er ook straat- en gemeentebo­rden werden verkocht die door de fusie met Overpelt hun functie verloren. “Een oud gemeentebo­rd van Neerpelt bracht maar liefst 400 euro op”, aldus een verraste Fransen. Jean Van De Kerkhof had 60 euro veil voor een afgeleefd straatnaam­bord van de Breughelst­raat, voorheen een prominente straat in het Herent. “Ik woon in deze straat, en dan nog in het eerste huis”, stelde hij trots. “Door de fusie is de naam veranderd naar Winterdijk. Daarom ga ik het bord met de oude naam aan de gevel van mijn huis hangen, zo blijft het toch nog een beetje de Breughelst­raat.” In totaal bracht de sfeervolle veiling 4.330 euro op. Die gaat naar de parochiale werking.

 ?? FOTO GVB
FOTO GVB ?? Jean Van De Kerkhof kocht het bordje van de Breughelst­raat. “Ik ga het aan mijn gevel hangen”, zegt hij. Sven Walbers kocht de varkenskop voor 60 euro.
FOTO GVB FOTO GVB Jean Van De Kerkhof kocht het bordje van de Breughelst­raat. “Ik ga het aan mijn gevel hangen”, zegt hij. Sven Walbers kocht de varkenskop voor 60 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium