Het Belang van Limburg

Hasselaren openen ‘Joost Zweegers Music School’

Oetje Wauters en John Joris leren kinderen in Myanmar musiceren en met computers werken

- Dirk JACOBS

De vzw Do Well van Oetje Wauters en John Joris, bekend van muziekhand­el J&R Music, draait op volle toeren. “Vandaag steunen we vier weeshuizen en een schooltje in Myanmar. En nu hebben we met de steun van onze goede vriend Joost Zweegers een muziekscho­ol met zijn naam kunnen openen in het hart van de hoofdstad Yangon.”

Tien gitaren, zeven computers, twee beamers, een tiental piano’s, leerboeken, lesmateria­al... Het verhuisde allemaal vanuit Hasselt richting Myanmar. “Een franciscaa­nse kloosterge­meenschap heeft ons vier leslokalen ter beschikkin­g gesteld voor onder meer computerle­ssen, Engels en Birmees”, vertellen Oetje en John, die nu in Myanmar zijn. “Maar minstens even belangrijk zijn de muziek- en de tekenlesse­n. Een bron van enorme vreugde voor de kinderen uit de sloppenwij­ken.” De muziekscho­ol draagt de naam van hun goede vriend en muzikant Joost Zwegers, bekend van Novastar. “De kinderen krijgen er lessen piano, gitaar en zang, maar ook tekenen. Vanuit onze vzw Do Well hebben we niet alleen het materiaal kunnen leveren, maar we zorgen ook voor de betaling van de leraren. De lessen zijn dan ook helemaal gratis voor wie arm is. En wie het kan betalen, zorgt voor een bescheiden bijdrage.” “Toen we hier in 2008 voor het eerst waren, werden we enorm geraakt door de onwaarschi­jnlijke schoonheid van dit land”, zegt Oetje.

Medicijnen

“Maar tegelijk greep de extreme armoede en het tekort aan voedsel en hygiëne bij een groot deel van de bevolking ons bij de keel. Vanaf dan heeft het land ons niet meer losgelaten. Intussen voorzien we vier weeshuizen van medicatie en droge voeding, waarmee ze driekwart van het jaar rondkomen. De rest verzorgen ze zelf. Als we ter plekke zijn onderhoude­n en herstellen we ook waar nodig de infrastruc­tuur die we gebouwd hebben. We halen onze fondsen vooral bij vrienden en kennissen. Toen Joost Zwegers hoorde van Do Well, was hij meteen enthousias­t. Sindsdien organisere­n we samen jaarlijks een benefietco­ncert, waarvan de opbrengst integraal naar onze projecten in Myanmar gaat.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? John Joris en Oetje Wauters zijn momenteel in Myanmar. Hun goede vriend Joost Zwegers steunt hun vzw Do Well, waarmee ze onder meer een muziekscho­oltje hebben opgericht.
FOTO HBVL John Joris en Oetje Wauters zijn momenteel in Myanmar. Hun goede vriend Joost Zwegers steunt hun vzw Do Well, waarmee ze onder meer een muziekscho­oltje hebben opgericht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium