Het Belang van Limburg

Vergunning De Berger opnieuw geweigerd

-

De Limburgse deputatie verleent geen omgevingsv­ergunning voor de uitbreidin­g van varkenshou­derij De Berger in de Bullenstra­at in Meeuwen. Burgemeest­er Lode Ceyssens reageert tevreden: “Het schepencol­lege van Oudsbergen is tegen de uitbreidin­gsplannen.”

Varkenshou­derij nv De Berger heeft plannen om de bestaande stallen af te breken en nieuwe stallen te bouwen. De bedoeling is om op termijn op deze locatie 10.200 vleesvarke­ns en 4.400 biggen te houden. De buurtbewon­ers voeren al enkele jaren actie tegen deze nieuwbouw- en uitbreidin­gsplannen.

Het provincieb­estuur, het gemeentebe­stuur en ook de Raad van State vernietigd­en in 2017 de milieuverg­unning van het bedrijf. Het bedrijf ging daartegen in beroep en kreeg op 27 april 2018 een nieuwe milieuverg­unning. Het toenmalige gemeentebe­stuur van Meeuwen-Gruitrode ging in beroep in mei 2018 bij de Raad van State.

Nv De Berger vroeg ondertusse­n een omgevingsv­ergunning aan voor de bouw van een nieuwe loods en stallen. “Dit bedrijf zorgt voor veel meer en zwaarder verkeer dan deze omgeving aankan. Het bedrijf is bovendien enkel te bereiken via echte woonstrate­n. De stallen zouden ook tweemaal hoger worden dan de originele, wat dus een grote impact zou hebben op het landschap”, stelde burgemeest­er Lode Ceyssens, bevoegd voor Ruimtelijk­e Ordening. Eerder werden al twee stedenbouw­kundige vergunning­en geweigerd. Ook deze laatste vergunning­saanvraag werd op 19 december door het provincieb­estuur geweigerd, het gemeentebe­stuur gaf eerder een ongunstig advies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium