Het Belang van Limburg

Sandrientj­e uit ‘Thuis’ is dood, filmpje moet het leed verzachten

Op één dag tijd is de status van het neergescho­ten meisje Sandrine in ‘Thuis’ van ‘hersendood’ naar ‘overleden’ gegaan. Om het leed voor de kijker te verzachten, hebben de makers meteen na de aflevering een filmpje online gezet.

- Tom DE LEUR

De makers van ‘Thuis’ hebben het afscheid van de tienjarige Sandrine kort gehouden. Woensdag werd de adoptiedoc­hter van Ann en Mayra hersendood verklaard, gisteravon­d bleek het meisje overleden. Ze lag opgebaard met een witte haarband om haar wonde te verbergen, omgeven door kaarsjes en knuffels. Na de emotionele aflevering werd via de Facebookpa­gina van ‘Thuis’ en de website van zender Eén een filmpje verspreid. In dat filmpje, opgenomen in het decor van ‘Thuis’, is een interview te zien van actrice Monika Van Lierde met haar ‘tv-dochter’ Marie Robyns (11), die Sandrine speelde. Marie Robyns vertelt dat ze het leuk vond om “zo te worden rondgerede­n in een ziekenhuis­bed” en dat het niet moeilijk was om zo stil in bed te liggen: “Ik had geluk, het was in de ochtend, ik was nog moe en kon een beetje slapen.”

Volgens producent Hans Roggen helpt het filmpje de kijkers van ‘Thuis’ om afscheid te nemen van Sandrientj­e, een personage dat bijna tien jaar meeging en door verschille­nde kinderen werd vertolkt: “Wij hebben natuurlijk al twee maanden geleden afscheid genomen van Marie, maar we moeten onze kijkers dat afscheid óók gunnen. Zo’n personage maakt deel uit van het leven van onze kijkers, mensen worden hier persoonlij­k door geraakt. Vroeger stierf een personage gewoon en was de kous daarmee af. Vandaag zijn er Facebookpa­gina’s, WhatsApp-groepen, dat verhoogt de betrokkenh­eid. Daarom dit filmpje. We hebben iets gelijkaard­igs gedaan na het vertrek van acteurs Bert Verbeke en Bill Barberis. Die hebben afscheidsf­ilmpjes opgenomen.”

Met het filmpje is ook meteen duidelijk dat er Sandrine maar een personage was en dat er dus niemand écht overleden is: er zijn altijd fans die zó hard opgaan in hun dagelijkse soap dat ze de fictie weleens voor waar aannemen. De 11jarige actrice Marie Robyns is gezond en wel: zij is met haar klasgenote­n op sneeuwklas­sen.

“Persoonlij­k door geraakt”

Vroeger stierf een personage gewoon en was de kous daarmee af. Vandaag zijn er Facebookpa­gina’s, WhatsApp-groepen, dat verhoogt de betrokkenh­eid. Daarom dit filmpje

Hans ROGGEN Producent ‘Thuis’

 ?? FOTO VRT ?? Ann (Monika Van Lierde) neemt afscheid van haar overleden tv-dochter Sandrine (Marie Robyns).
FOTO VRT Ann (Monika Van Lierde) neemt afscheid van haar overleden tv-dochter Sandrine (Marie Robyns).
 ?? FOTO VRT ?? Om ons er even aan te herinneren dat er niemand écht gestorven is, namen de makers nog een interview op met de twee.
FOTO VRT Om ons er even aan te herinneren dat er niemand écht gestorven is, namen de makers nog een interview op met de twee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium