Het Belang van Limburg

NIEUWKOMER GLIHA MOGELIJK VANAVOND AL SPEELGEREC­HTIGD

-

“Hello, I am Marc from Belgium.” Het was het hilarische antwoord van Marc Brys op de vraag van een Aziatisch beleefde Japanse journalist, die eerst zichzelf voorstelde met “Hello, I am journalist from Japan”. De Truiense coach had bij al zijn problemen zijn goed humeur niet verloren.

Krampen en Kotysch

De collega’s uit Japan waren zelfs in de meerderhei­d op de wekelijkse STVV-persconfer­entie. Ze zullen weinig verstaan hebben van de Nederlands­talige uitleg van Brys, maar zijn mimiek sprak boekdelen. Het aantal afwezigen klokte hij af op twaalf, daarbij zaten voor alle duidelijkh­eid ook de vijf vertrekker­s tijdens de winterstop en de niet-speelgerec­htigde Japanse aanwinst. In vergelijki­ng met de 1-1 in de Luminus Arena vijf maanden geleden, mist Brys vijf basisspele­rs en drie bankzitter­s. De ravage is vooral groot achteraan, waar met De Norre, Tomiyasu en Teixeira drie sterkhoude­rs weg zijn. Brys dacht er zelfs nog even aan om de transfer van Kotysch naar OH Leuven enkele dagen uit te laten stellen. “Maar daar ben ik van afgestapt. Ik heb Casper De Norre drie keer krampen zien krijgen in een wedstrijd, nadat hij wist dat een lucratieve transfer naar Genk bijna rond was. Dat was pure verzuring, als het gevolg van stress. Ga je daar in een derby Kotysch mee opzadelen, van wie je weet dat hij zo’n sterke binding heeft met de stad en de supporters?”

Niet naar toilet

Nee, dus. Wie het wel wordt in een defensie met drie of vier, daar wilde Brys niet op ingaan. Of kon hij nog niet op ingaan. Na de persbabbel werden de namen van geselectee­rde spelers behoedzaam overlopen, iedereen mocht mee helpen puzzelen. “Gelukkig kan een gewond dier gevaarlijk uit de hoek komen”, sprak Brys zichzelf en zijn team moed in. “We vluchten niet met z’n allen naar het toilet. Ik ben er zeker van dat er een ploeg op het veld zal staan, die óns voetbal zal blijven brengen. Dat wil zeggen via een verzorgde opbouw en combinatie­s, niet al pompend met powerplay.”

Brys vindt het alvast jammer dat rampspoed STVV net op dit moment treft. Voor een derby in een uitverkoch­t huis. Bij de start van een nieuw jaar, waar ook de nummer zes een referentie­match kan gebruiken.

“Ik kan enkel hopen dat onze fans begrip hebben voor de situatie en ons op de moeilijke momenten massaal zullen steunen. Wij zijn thuis nog steeds ongeslagen in de competitie en we gaan er alles aan doen om dat zo te houden.”

Machine van Clement

Wat het ook wordt, de Kanaries zullen hun pluimen duur verkopen. Dat belooft alvast de man die elke wedstrijd wel met een ander plannetje komt aanzetten. Wordt het weer mandekking, zoals in de heenmatch? Voor Brys een weet, voor Clement de vraag. Over de trainer van de tegenparti­j gesproken: het wederzijds respect is eindeloos. Brys herhaalde zijn woorden van bij de uitreiking van de Trofee Raymond Goethals: voor hem is Clement de eerste echte vernieuwer in België sinds Trond Sollied. “De manier waarop hij zijn ploeg laat spelen bij zowel balbezit als balverlies is uniek. Met enorm veel beweging, waardoor ze steeds met veel volk voor doel komen. Voor mij is Genk met voorsprong de beste ploeg van het land. Ze hebben deze week ook even hun zorgen gehad. (Grijnst) Van mij had Pozuelo zijn beslissing nog enkele dagen mogen uitstellen. Al moet je als Belgisch voetballie­fhebber blij zijn dat zo’n speler onze competitie trouw blijft.”

Brein van Brys

Zoveel lof vraagt om een wederwoord. Clement hoeft de woorden van Brys niet te horen, om op zijn beurt zijn STVV-collega te bewieroken. “Ik volg de carrière van Marc Brys al langer en heb altijd bewonderin­g gehad voor de manier waarop hij erin slaagt om de sterke punten van de tegenstrev­er lam te leggen. Daar zullen we ook nu mee moeten omspringen. We laten ons niet vangen door de huidige problemen van STVV. Ze hebben een brede kern en komen zeker met een sterk elftal aan de aftrap. STVV is thuis nog ongeslagen, de topclubs hebben het niet voor niets lastig op Stayen.”

Verkenner Denier

Daarom maakte Philippe Clede

Wij zijn thuis nog steeds ongeslagen in de competitie en gaan er alles aan doen om dat zo te houden. We vluchten zeker niet met z’n allen naar het toilet

Marc BRYS

 ?? FOTO ??
FOTO
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Trossard en co maakten gisteren al kennis met het kunstgras.
FOTO JEFFREY GAENS Trossard en co maakten gisteren al kennis met het kunstgras.
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Heel wat Japanse journalist­en waren aanwezig tijdens de wekelijkse persbabbel van coach Marc Brys.
FOTO JEFFREY GAENS Heel wat Japanse journalist­en waren aanwezig tijdens de wekelijkse persbabbel van coach Marc Brys.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium