Het Belang van Limburg

“Bewijzen dat ik misschien wel steun verdien in eindsprint”

Jasper Philipsen (UAE-Team Emirates) is in Australië op zichzelf aangewezen

- Rob RODIERS

Peter Sagan boekte gisteren in de Tour Down Under zijn eerste zege van 2019. Net als twaalf maanden geleden gebeurde dat in Uraidla. Toen klopte de Slowaak Luis Léon Sánchez en Daryl Impey eveneens in een sprint met een uitgedund peloton. Al flitsten de nummers twee en drie toen wel in omgekeerde volgorde over de finish. Geen Jasper Philipsen in de top tien ditmaal. “Ik stelde me onderweg ten dienste van onze klassement­sman en liet het pak rijden in de laatste ronde”, verduideli­jkt de rappe man uit Ham.

Jasper Philipsen heeft zijn entree niet gemist bij UAE-Team Emirates. Met een zesde en een vijfde plaats in de eerste twee ritten weten nu ook de Aussies dat de Hammenaar een young potential is als het op sprinten aankomt. “Vooral in de openingset­appe had ik het gevoel dat er meer inzat”, blikt hij terug op zijn eerste wedstrijdk­ilometers. “Ik zat ingesloten, maar net op het moment dat ik wat vrije baan kreeg, botste ik op een iPhone die een fotografer­ende toeschouwe­r plots uitstak. Weg podiumplaa­ts. Daardoor merk je dat werkelijk alles moet meezitten wil je op WorldTour-niveau om de prijzen strijden. Daags nadien raakte ik in volle sprint het achterwiel van Sagan. Achter mij hoorde ik ze vallen. Ik vrees dat mijn manoeuvre aan de basis lag. Gisteren, op een heuvelacht­ig parcours met drieduizen­d hoogtemete­rs, heb ik me vooral ten dienste gesteld van onze klassement­sman (Ulissi, nvdr). Ik was verbaasd dat ik al zo lang meekon op dit terrein. Al heb ik het pak wel laten rijden in de laatste ronde. Er wachten nog mogelijkhe­den.”

Sprinten op eigen houtje

Mogelijkhe­den zoals de zaterdagri­t naar Strathalby­n? “Precies. Het zal van de situatie in het klassement afhangen of de

Hot, hot, hot

ploeg me een vrijgeleid­e geeft om mee te sprinten”, maakt Philipsen nog enig voorbehoud. “De ploeg is naar hier afgereisd met klassement­sambities. Om de sprintritt­en geven ze niet veel. Vandaar dat ik nog niet op hulp moest rekenen. Ik gooi me er echter tussen zodat ik voor mezelf toch een referentie­kader creëer. Bovendien kan ik door mijn geluk zelf af te dwingen misschien bewijzen dat ik in de toekomst wat steun verdien in aanloop naar de eindsprint.” Australië kreunt momenteel onder de loden hitte. Door temperatur­en boven de 40 graden werd de voorbije dagen zowaar code rood uitgeroepe­n. Philipsen weet er echter wel raad mee.

“Ik tracht me koel te houden. Bijvoorbee­ld door geregeld met een bidon een doucheke te nemen in het zadel. Dat en constant werken met ijszakjes geven je regelmatig een boost zodat je weer wat verder kunt. Bovendien is mijn lichaam al wat aangepast aan de hitte. Vooral de eerste dagen waren grellig. Ik ervaarde een schok telkens het lichaam werd blootgeste­ld aan de zon.”

Gaviria en Kristoff

Na Roubaix maken renners en team traditione­el tijd voor een nabeschouw­ing. Wanneer kan Philipsen tevreden terugblikk­en op de eerste maanden?

“Als ik het gevoel heb dat ik niet veel heb moeten onderdoen voor de meer ervaren toppers”, blijft hij liever voorzichti­g. “In klassieker­s als Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen zal ik in dienst rijden van Gaviria en

Ik gooi me er vol tussen. Door mijn geluk zelf af te dwingen, kan ik bewijzen dat ik in de toekomst wat steun verdien in aanloop naar de eindsprint

Jasper PHILIPSEN

Kristoff. In Brugge-De Panne en Nokere Koerse probeer ik - mits ik over een goeie dag beschik - wél mee te doen om de zege en flitsen van mijn kunnen te tonen. Voor het zover is, is er volgende week nog de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Geen eenvoudige opdracht. Maar als ik over mijn allerbeste benen beschik, moet ik op dat terrein eveneens uit de voeten kunnen. Punchers zijn in Geelong duidelijk in het voordeel. Maar voetjes op de grond: het blijft WorldTour, hè (lacht).”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Met twee ereplaatse­n heeft Jasper Philipsen zijn debuut in het shirt van zijn nieuwe ploeg niet gemist.
Foto PHOTO NEWS Met twee ereplaatse­n heeft Jasper Philipsen zijn debuut in het shirt van zijn nieuwe ploeg niet gemist.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium