Het Belang van Limburg

Chinezen investeren 60 miljoen in Genk

150 nieuwe jobs bij producent van drankblikk­en

- Dominiek CLAES

GENK - Het Chinese bedrijf CPMC, specialist in aluminium verpakking­en zoals drank- en voedingsbl­ikjes, gaat een productiev­estiging bouwen aan de Henry Fordlaan in Genk. Het gaat om een investerin­g van zo’n 60 miljoen euro, goed voor 150 nieuwe jobs op termijn. “Het akkoord is nog niet helemaal rond, maar we verwachten niet meteen nog obstakels”, bevestigt directeur Frank Zwerts van Locate in Limburg.

Het nieuwe productieb­edrijf voor drankblikj­es zal worden gebouwd op de terreinen van Illochroma Haoneng, producent van etiketten voor blikjes en flessen en eveneens in Chinese handen. De twee willen dan ook nauw samenwerke­n. CPMC exporteerd­e vanuit Hongkong al langer drankblikk­en naar de Vlaamse drankprodu­centen en bierbrouwe­rs, maar wil met zijn vestiging in Genk dichter bij de klanten zitten. Tegen 2020 moet het productieb­edrijf al operatione­el zijn.

Met de komst van CPMC zitten er straks al drie Chinese bedrijven aan de Henry Fordlaan in Genk. Behalve Illochroma Haoneng, in 2011 overgenome­n door Chinezen, en straks CPMC, is ook het voormalige Carcoustic­s, producent van isolatiema­teriaal voor de auto-industrie, sinds 2016 in handen van het Chinese Liaoning Dare Industrial Company.

GENK -

Het Chinese verpakking­sbedrijf CPMC gaat 60 miljoen euro investeren in een nieuwe fabriek in Genk. Het productieb­edrijf komt op het terrein van Illochroma Haoneng, de producent van etiketten die ook nauw met CPMC gaat samenwerke­n. “Het akkoord is nog niet helemaal rond, maar de komst van CPMC staat wel zo goed als vast”, bevestigt directeur Frank Zwerts van Locate in Limburg. De investerin­g is bekendgema­akt in de marge van een persberich­t door Flanders’ Investment & Trade (FIT). Het FIT lauwert ieder jaar buitenland­se bedrijven die opvallende investerin­gen in Vlaanderen realiseren. Bij de vier genomineer­den hoort dit jaar ook het Chinese CPMC, een specialist in aluminium drankverpa­kkingen, zeg maar drankblikj­es. Na jarenlang exporteren naar Europa, investeert het Chinese verpakking­sbedrijf 60 miljoen euro in de bouw van een productiev­estiging in Genk. “Zo brengt het zijn recycleerb­are aluminiumv­erpakkinge­n een pak dichter bij de lokale drankenind­ustrie en de Vlaamse bierbrouwe­rs”, motiveert het FIT. De investerin­g levert een 150-tal jobs op in Genk. De plannen van de Chinezen zijn bekend bij Locate in Limburg, de organisati­e die binnen de Provincial­e Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij (POM) Limburg buitenland­se bedrijven wil warm maken om te investeren in Limburg. “We zijn al langer bezig met dit dossier”, zegt directeur Frank Zwerts. “CPMC wil een productiev­estiging bouwen op de terreinen van Illochroma Haoneng, specialist in etiketten, die daarvoor de ruimte op zijn terrein ter beschikkin­g stelt. De twee bedrijven zijn dan ook van plan om nauw samen te werken. Het akkoord is nog niet helemaal rond, maar wel zo goed als. Volgende maand komt de CEO van CPMC naar hier om de zaken finaal nog eens te bespreken. CPMC wil al tegen 1 januari 2020 van start gaan met de productie in Genk”, aldus Frank Zwerts.

Duvel en Stella

Illochroma, het etikettenb­edrijf dat met CPMC in zee gaat, werd in 2011 overgenome­n door het Chinese Haoneng, eveneens een producent van labels voor drankblikj­es en flessen. Vijf jaar later verhuisde Illochroma Haoneng van de Woudstraat in Genk naar de gebouwen van de vroegere Fordtoelev­erancier Magna Belplas aan de Henry Fordlaan. De verhuizing ging gepaard met een investerin­g van 10 miljoen euro in de uitbreidin­g van de productie. Er werken nu een kleine zeventig mensen bij Illochroma Haoneng. Wereldwijd stelt Illochroma Haoneng 800 mensen tewerk en wordt een omzet gerealisee­rd van zo’n 100 miljoen euro. Onder meer AB Inbev en Duvel Moortgat laten hun labels door het Chi- nese bedrijf drukken. “Dat Illochroma ook in Chinese handen is, zal de keuze van CPMC voor Genk allicht vergemakke­lijkt hebben”, zegt ook burgemeest­er Wim Dries van Genk. “De nodige vergunning­en moeten nog rond geraken, maar ik zie daar geen problemen opduiken. We zijn blij met de extra maakindust­rie voor Genk.”

Fordlaan wordt Chinees

Daarmee tekent zich een opvallende Chinese concentrat­ie af aan de Henry Fordlaan in Genk. In 2016 werd de voormalige Duitse groep Carcoustic­s overgenome­n door het Chinese Liaoning Dare Industrial Company. Zo kwam ook de Genkse vestiging van Carcoustic­s aan de Henry Fordlaan in Chinese handen terecht. Het bedrijf produceert geluidsiso­lerende materialen voor autoconstr­ucteurs zoals Ford, BMW en Mercedes. Met Illochroma Haoneng en CPMC zitten er straks drie Chinese bedrijven bij elkaar aan de Henry Fordlaan.

CPMC, met hoofdzetel in Hong Kong en ook daar beursgenot­eerd, is gespeciali­seerd in de productie van aluminium verpakking­en, zoals blikjes voor drank en voeding, en aerosols. Het bedrijf maakt deel uit van het grote landbouwen voedingsco­nglomeraat COFCO, in handen van de Chinese overheid. COFCO haalt een jaaromzet van omgerekend 61 miljard euro.

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? De nieuwe fabriek komt op het terrein van Illochroma, op de Fordlaan.
Foto KAREL HEMERIJCKX De nieuwe fabriek komt op het terrein van Illochroma, op de Fordlaan.
 ??  ?? Onder meer AB Inbev en Duvel Moortgat laten hun labels al maken door Illochroma. De blikjes worden binnenkort misschien in Genk gemaakt.
Onder meer AB Inbev en Duvel Moortgat laten hun labels al maken door Illochroma. De blikjes worden binnenkort misschien in Genk gemaakt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium