Het Belang van Limburg

Kinderpsyc­hiater Lieve Swinnen: “Moedig hun engagement aan”

-

HASSELT - Welke houding neem je het best aan als ouder, wanneer je kind wil spijbelen voor het klimaat? “Moedig het engagement van je zoon of dochter aan en ga de dialoog aan”, zegt kinderpsyc­hiater Lieve Swinnen.

Swinnen raadt aan om de jongeren zeker niet tegen te houden. “School is belangrijk, maar het milieu is dat ook. Hoe harder ouders zich verzetten, hoe interessan­ter het bovendien wordt voor de jongeren om mee te doen.” Volgens de psychiater is het belangrijk om de dialoog aan te gaan. “Je kan een gesprek aanknopen door bijvoorbee­ld samen naar het journaal te kijken of de krant te lezen. Kijk wat er gezegd wordt over de klimaatact­ie en vraag of je zoon of dochter dat ook op die manier ervaren heeft.” Ze raadt ook aan om de beweegrede­nen van de jongeren te bespreken. “Vraag hen wat ze willen bereiken, welk signaal ze willen geven en of ze denken dat dit met hun actie gelukt is.” Als ze van plan zijn de komende weken opnieuw actie te voeren, is het volgens Swinnen belangrijk om daar goede afspraken rond te maken. “Bekijk samen met je zoon of dochter hoe het engagement buiten de schooluren kan plaatsvind­en. Het kan immers wel niet de bedoeling zijn dat er steeds opnieuw gespijbeld wordt.”

De Hasseltse school Kindsheid Jesu riep woensdagav­ond ouders op om vooral geen ziektebrie­fjes te schrijven voor spijbelend­e kinderen. “In de eerste plaats omdat we spijbelen niet kunnen toestaan”, zegt adjunct-directeur Kurt Vanbockryc­k. “Maar daarnaast krijgt de overheid op die manier een beter beeld van het aantal spijbelend­e leerlingen. Dat kan een krachtig signaal zijn.” Ook Swinnen is geen voorstande­r van een ziektebrie­fje. “Als arts kan ik daar niet achter staan. Ziektebrie­fjes zijn enkel en alleen bedoeld voor kinderen die echt ziek zijn. Het is beter om jongeren aan te sporen om uit te komen voor hun engagement.”(desa)

Ziektebrie­fje

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium