Het Belang van Limburg

Schip van Mobile Vikings vaart door woelig water

Storingen kosten de ooit zo succesvoll­e operator “paar duizend klanten”

- Thomas JANSEN

HASSELT - Aanhoudend­e storingen hebben de verovering­stocht van Mobile Vikings een halt toegeroepe­n. De operator, jarenlang de luis in de pels van de grote spelers op de telecommar­kt, schakelde de voorbije maanden over op een nieuw technisch platform. Dat ging gepaard met zo veel klachten dat de telefonisc­he klantendie­nst zelfs de lijnen moest afsluiten. “We hebben twee jaar in een bouwwerf geleefd, maar weldra zijn we klaar om opnieuw het voortouw te nemen”, klinkt het bij Mobile Vikings, dat naar eigen zeggen “een paar duizend klanten” verloor.

Geen verkooppun­ten, (bijna) geen marketingb­udget en geen eigen zendmasten. Tel daar nog een groot gemeenscha­psgevoel (geen klanten, maar ‘Vikingen’) en lage prijzen bij, en u weet hoe Mobile Vikings de voorbije tien jaar een (jong) publiek veroverde. Als Limburgse start-up wist de operator de eerste vier jaar 100.000 ‘Vikingen’ te verleiden, twee jaar later waren dat er al 200.000.

In 2015 nam Medialaan, het moederbedr­ijf van onder meer VTM en Qmusic, Mobile Vikings over. Al die tijd maakte de operator gebruik van het netwerk van BASE. Toen die laatste echter overgenome­n werd door Telenet, legde de Europese Commissie voorwaarde­n op, om “de gezonde concurrent­ie op de Belgische markt te handhaven”. BASE verkocht zijn belang van 50 procent aan Medialaan, dat wel op zoek moest naar een nieuw netwerk. Dat werd uiteindeli­jk Orange.

Klantendie­nst

Om die veranderin­g mogelijk te maken, moest er eerst overgescha­keld worden op een nieuw technisch platform. En dat liep allesbehal­ve van een leien dakje. Niet alleen moesten alle klanten een nieuwe simkaart krijgen, maar het voorbije half jaar regende het ook klachten van klanten die niet meer konden bellen, sms’en of surfen. In die mate zelfs dat Mobile Vikings de lijnen van de telefonisc­he klantendie­nst afsloot en mea culpa sloeg in een filmpje op sociale media. “In 2018 kregen wij 70 meldingen over storingen bij Mobile Vikings”, zegt ombudsman telecommun­icatie Luc Tuerlinckx. “In januari 2019 waren dat er al twaalf. De stijging zet zich dus gewoon door.” Gisteren, net op de dag waarop alle klanten op dat nieuwe technische platform zouden moeten zitten, was het alweer van dat. Vanaf 13 uur zaten tal van gebruikers urenlang zonder mobiel bereik. “Het is niet meer normaal”, zucht Heusdenaar Sanli Ömer. “Ik ben nu zo’n zes jaar klant, want Mobile Vikings was vroeger het beste op de markt. De laatste twee maanden heb ik echter af en toe geen internet of geen ontvangst, en de voorbije twee weken was regelmatig alles weg. Voor mij is het genoeg geweest, ik schakel straks over naar een andere operator.”

“Boeiend jaar”

Mobile Vikings zelf erkent dat het een “boeiend jaar” is geweest. “We hebben twee jaar op een bouwwerf geleefd, maar we geloven weldra klaar te zijn om opnieuw het voortouw te nemen. De voorbije maanden zijn we enkel nog maar bezig geweest met de overschake­ling naar dat nieuw platform. Daarvoor hebben we alle Vikingen een nieuwe simkaart moeten bezorgen.”

Samen met JIM Mobile, dat ook in handen is van Medialaan, had Mobile Vikings een jaar geleden 365.000 klanten. Is dat vandaag nog zo? “Dat aantal ligt nu een beetje lager, maar dat heeft niet alleen met die storingen te maken. De concurrent­ie op de markt is ook moordend. We zien bijvoorbee­ld dat veel jongeren overstappe­n naar Proximus, omdat ze een abonnement krijgen van hun werkgever.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium