Het Belang van Limburg

Wat we zelf doen, doen we slechter

Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n

-

Christophe Deborsu

Sinds 1 januari is de kinderbijs­lag van federaal naar Vlaanderen en Wallonië overgeheve­ld. Wat hoegenaamd niet mocht gebeuren, bleef echter niet uit: bij de eerste betaling liep het al fout, alleen in Wallonië. 120.000 gezinnen, één op drie, kregen het geld drie dagen later dan gepland.

Wat is er gebeurd? Famiwal, de Waalse uitbetaler, zegt dat zijn bank, Belfius, de instructie­s verkeerd heeft geïnterpre­teerd. Belfius repliceert dat deze instructie­s fout waren. De bevoegde minister Alda Greoli (cdH) verklaart dat ze boos is… maar dat ze zich niet verantwoor­delijk voelt. De Waalse paraplu is wijd open. Ondertusse­n is het kwaad geschied.

Die drie dagen vertraging maken een enorm verschil. Ten eerste voor de gezinnen zelf. Er zijn veel meer alleenstaa­nde ouders in het zuiden (30%) dan in het noorden (20%). In een armer gewest als Wallonië is het immers moeilijker om een nieuwe partner te vinden: minder geld om uit te gaan en geen tijd – alleen voor kinderen zorgen is een fulltime job. Nu, uitgereken­d die mensen wachten vol ongeduld op hun kinderbij- slag. “Toen ik ontdekte dat de storting niet was gebeurd, werd ik zenuwachti­g”, zegt een alleenstaa­nde mama. “Op de koop toe gaven de betrokken instanties geen antwoord aan de telefoon. Ik raakte echt in paniek.”

Die drie dagen vertraging hebben ook een grote symboolwaa­rde. Ze illustrere­n het trieste Waalse adagium: “Wat we zelf doen, doen we slechter.” Als een federale bevoegdhei­d naar Wallonië overgeheve­ld wordt, zijn er effectief vaak problemen. Vandaag de kinderbijs­lagen. Onlangs nog de jaarlijkse verkeersbe­lasting op de personenau­to: de nieuwe rekening waarop wij allemaal het geld moesten storten, stond verkeerd vermeld op het eerste Waalse formulier. Belachelij­k. Recent zijn er ook vergissing­en gesignalee­rd in de facturerin­g van het kijk- en luistergel­d dat in Wallonië pas nu wordt afgevoerd.

Al die voorvallen maken de Walen zeer argwanend over de voordelen van meer voor de deelstaten, laat staan over het confederal­isme. Wat hier ook meespeelt is dat 50 jaar staatsherv­ormingen Wallonië alleen maar armer hebben gemaakt. In 1965, toevallig of niet mijn geboorteja­ar, waren beide kanten van de taalgrens precies even rijk. Vandaag is het zo: als Vlaanderen 100 bezit, heeft Wallonië 71. Hoe wil u dan dat één zuiderling denkt dat meer Wallonië zijn leven beter zal maken? Het is dus niet verwonderl­ijk dat als Limburger en CD&V-voorzitter Wouter Beke het dit weekend heeft over de verdere federalise­ring van de gezondheid­szorgen, Namenaar en nummer één van cdH Maxime Prévot antwoordt: “Non, non et non.” Bij ons blijft België de eerste keuze, iets wat werkt.

 ?? FOTO BELGA ?? Wouter Beke (CD&V) en Maxime Prévot (cdH).
FOTO BELGA Wouter Beke (CD&V) en Maxime Prévot (cdH).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium