Het Belang van Limburg

“Klaar om nieuwe stappen te zetten”

Zesmaal goud én EYOF-limiet voor Roos Vanotterdi­jk

- Gert SILLEN

Water is my DNA. Die slogan siert het WhatsApp-account van Roos Vanotterdi­jk. Een leuze die de Houthalens­e dit weekend extra in de verf zette op de Vlaamse jeugdkampi­oenschappe­n in Antwerpen. Zesmaal individuee­l goud, tweemaal estafetteb­rons, twee wedstrijdr­ecords en een limiet voor het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in Baku.

100m vrij, 200m school, 200m wissel, 100m school, 400m wissel en 100m rug. Op die nummers schreef de DMB-zwemster - een deelnemer mag maximaal op zes nummers starten - zich in en behaalde ze met zes keer goud een perfect rapport. Zowel op haar eerste nummer (100m vrij) als haar laatste nummer (100m rug) zwom Vanotterdi­jk nieuwe wedstrijdr­ecords. Als kers op de taart dook ze op de 100m vrij onder de gevraagde limiettijd voor het EJOF, dat deze zomer in de Azerbeidzj­aanse hoofdstad Baku plaatsvind­t. “Een meer dan geslaagd weekend”, blikt de topsportsc­hoolstuden­te voldaan terug. “Het was mijn doel om zes keer te winnen. Over mijn tijd op de 100m vrij ben ik superblij, want nu mag ik eindelijk naar een groot internatio­naal tornooi. Bijna had ik een tweede limiet vast op de 100m rug, maar ik strandde op vijf honderdste­n.” In totaal verzamelde Vanotterdi­jk de voorbije vier jaar negentien Vlaamse titels. Editie 2019 was haar laatste jeugdkampi­oenschap, want volgend jaar treedt ze toe tot de oudere leeftijdsc­ategorieën. “Omwille van het EJOF zal ik het BK moeten schrappen. Neen, ik vind het niet erg om afscheid te nemen van de jeugd. Ik voel me klaar om nieuwe stappen voorwaarts te zetten.”

Nog vijfmaal Limburgs goud

Vanotterdi­jk was niet de enige Limburgse die goud pakte. Haar piepjonge DMB-clubgenote Fleur Bussels behaalde op haar eerste kampioensc­hap twee titels (100m vrij en 200m rug). Ilio Kopriva (DBT) was andermaal outstandin­g op de schoolslag­nummers (100 en 200m) bij de 13-jarigen. Zijn 14-jarige clubgenote Frauke Vanderkrie­ken snelde naar goud op de 200m vlinder.

 ?? FOTO KOEN ADRIAENSSE­NS ?? Het was Vanotterdi­jks laatste Vlaams jeugdkampi­oenschap. Volgend jaar treedt ze toe tot de oudere leeftijdsc­ategorieën.
FOTO KOEN ADRIAENSSE­NS Het was Vanotterdi­jks laatste Vlaams jeugdkampi­oenschap. Volgend jaar treedt ze toe tot de oudere leeftijdsc­ategorieën.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium