Het Belang van Limburg

Schepen van Groen in Heusden-Zolder staat plots op lijst van CD&V

Schepen in Heusden-Zolder krijgt bij CD&V vijfde plaats op lijst Vlaams Parlement

- Timmie VAN DIEPEN/Zahra BOUFKER

HEUSDEN-ZOLDER - CD&V Limburg stelt deze week haar volledige kieslijste­n voor 26 mei voor. Daarop een verrassend­e naam: die van de 34-jarige Yasin Gül. Drie weken geleden was Gül - voorzitter en schepen voor Groen in Heusden-Zolder - nog kandidaat om de Limburgse Kamerlijst van Groen te trekken, maar onder andere uit onvrede met de lijstvormi­ng loopt hij nu over naar CD&V. Daar krijgt hij de vijfde plaats op de lijst voor het Vlaams Parlement.

Drie weken na het tumultueuz­e kiescongre­s van Groen Limburg blijkt die zaterdagmi­ddag 26 januari in de Oude Gevangenis in Hasselt diepere wonden te hebben geslagen dan op het eerste gezicht merkbaar was. Onder andere uit onvrede met de lijstvormi­ng bij de Limburgse groenen, trekt Yasin Gül nu de deur achter zich dicht. Hij stapt over naar CD&V, waar hij op 26 mei de vijfde plaats krijgt op de Vlaamse lijst. Gül stond in 2014 voor het eerst op een lijst van Groen, toen op de vierde plaats op de Vlaamse lijst. In oktober afgelopen jaar trok hij in kartel met CD&V naar de kiezer in Heusden-Zolder, waar hij voorzitter was van de lokale Groen-afdeling. Vanop de vijfde plaats van de kartellijs­t haalde hij als eerste Groen-lid het tweede meeste stemmen (866) binnen. In januari werd Gül daarvoor beloond met een schepenamb­t.

Geen plaats voor diversitei­t

Maar na amper anderhalve maand als schepen voor Groen houdt hij het nu dus voor bekeken en kiest hij voor CD&V. “Het was geen gemakkelij­ke keuze”, zegt Gül zelf. “Ik ben inderdaad drie weken geleden voorgedrag­en als kandidaat-lijsttrekk­er voor de Kamerlijst van Groen, maar als je dan ziet dat het nationale pollcomité iemand voorstelt die twee dagen lid is van de partij dan heb ik daar problemen mee. De partij zou gedragen personen moeten aanduiden. Mensen die in het verleden deur aan deur zijn gegaan. Die krijgen nu geen kans. En voor diversitei­t is geen plaats.”

Gül maakt er daarnaast geen geheim van dat hij ambitie heeft en dat ook dat meespeelde. “Groen haalt wellicht maar één zetel in het Vlaams Parlement en mogelijk eentje federaal. Bij CD&V denk ik meer kans te maken. Ik ben een persoon met ambitie. Ik wil dingen realiseren. Het samenleven bevorderen. Mijn droom is niet om volksverte­genwoordig­er te worden, maar wel om zaken in beweging te zetten en dat kan beter bij CD&V.”

Gül zette zelf de stap naar CD&V. Daar waren ze blij met zijn komst, ook al omdat de partij sinds het vertrek van Ali Caglar in Genk op zoek was naar een populair figuur in de Turkse gemeenscha­p. “Het klikte heel goed in het kartel in Heusden-Zolder”, zegt Lode Ceyssens, CD&V-lijsttrekk­er op de Vlaamse lijst. “Op een bepaald moment hebben we begrepen dat Yasin naar onze partij wilde komen. We waren daar blij om. Niet omdat hij Turk is, maar omdat hij gewoon een goede kandidaat is.”

Grijze wolven?

Vorig jaar werd de Heusdenaar wel in verband gebracht met de ultranatio­nalistisch­e Grijze Wolven. Volgens Ceyssens is dat gecheckt en blijkt er niets van aan. “Yasin heeft echt geen banden met de Grijze Wolven, noch sympathie ervoor. Hij is gewoon iemand die met iedereen in gesprek gaat.”

“Dat Grijze Wolven-verhaal is politiek uitgespeel­d”, zegt Gül. “In een multicultu­rele provincie als Limburg vind ik dat mensen niet alleen rechten, maar ook plichten hebben. Ik ben een van de eersten die dat zegt. Vandaag leven de gemeenscha­ppen naast elkaar in plaats van met elkaar. Dan moet je de dialoog opzoeken. Het kan dus dat ik met iemand op de foto sta die het Grijze Wolven-teken maakt, maar daarom ben ik nog geen lid van die vereniging. Mij zal je dat teken nooit zien doen. Maar ik praat wel met die mensen, net zoals ik met bijvoorbee­ld N-VA’ers praat die zwaaien met de nationalis­tische Vlaamse

Leeuw.”

 ?? Foto HBVL ?? Yasin Gül was anderhalve maand schepen voor Groen in Heusden-Zolder.
Foto HBVL Yasin Gül was anderhalve maand schepen voor Groen in Heusden-Zolder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium