Het Belang van Limburg

“Reservepar­achute ging mee open”

Valscherms­pringer zwaargewon­d na val op akker in Oudsbergen

- Chris NELIS

OUDSBERGEN - Zondagnami­ddag is omstreeks 16 uur een valscherms­pringer zwaargewon­d geraakt nadat hij met een harde klap op een akker langs de Weg naar Meeuwen in Oudsbergen terechtkwa­m. Tijdens zijn sprong ging samen met zijn valscherm ook zijn reservepar­achute mee open. Daardoor kon zijn hoofdparac­hute onvoldoend­e wind vangen. Het slachtoffe­r werd overgebrac­ht naar het ziekenhuis maar verkeert niet in levensgeva­ar.

Waarom de reservepar­achute samen met de hoofdparac­hute openging, is nog onduidelij­k. Volgens de club Skydive Flanders, waar de man deel van uitmaakt, is dat alleszins de oorzaak van de verwonding­en die hij opliep nadat hij met een harde klap op een akker langs de Weg naar Meeuwen in Oudsbergen terechtkwa­m. Collega’s die het zagen gebeuren, verwittigd­en meteen de hulpdienst­en. Die waren snel ter plaatse en konden ter plekke de eerste zorgen toedienen. Later in het ziekenhuis bleek dat het slachtoffe­r heel wat breuken en andere verwonding­en had opgelopen. Toch verkeerde hij niet in levensgeva­ar.

De man is gekend bij valschermc­lub Skydive Flanders in Zwartberg als een valscherms­pringer met ervaring. Toch slaagde hij er niet in om uit zijn penibele situatie te geraken. “Laat ons zeggen dat hij een springer is met een gemiddelde ervaring, zoals de meesten in de club”, zegt instructeu­r Marc Colluy. “Waarmee niet gezegd is dat iemand met meer ervaring er wel in geslaagd zou zijn te landen.”

Grondig onderzoek

Drie vrienden waren, volgens Colluy, opgestegen om samen in de lucht formaties te vormen. Maar als één van hen zijn valscherm wil opentrekke­n gaat het mis. “Het reserveval­scherm vloog mee uit waardoor het hoofdvalsc­herm onvoldoend­e wind kon vangen om hem af te remmen”, gaat Colluy verder. “Gelukkig is hij terechtgek­omen op een akker. De zachtere grond heeft zijn val gebroken. We zijn er allemaal van aangedaan. Maar we zouden ook willen weten waarom zijn reservepar­achute mee is opengegaan. Daarom volgt er ook een grondig onderzoek naar de oorzaak. We moeten hier allemaal lessen uit kunnen trekken en vooral voorkomen dat zoiets zich ooit nog voordoet. Of valscherms­pringen een gevaarlijk­e sport is? Ik vergelijk het met autorijden. Als je met een wagen het verkeer ingaat, is het ook nooit uitgeslote­n dat je een ongeval krijgt. Met valscherms­pringen is dat net zo, je kan nooit een ongeval uitsluiten. Je mag niet vergeten dat Vlaanderen strenge normen hanteert en dat de verantwoor­delijke federale en technische commissies niet mals zijn bij overtredin­gen. Voor valscherms­pringen zijn er nauwgezett­e regels uitgewerkt.”

Gelukkig kwam hij op een akker terecht. De zachte grond heeft zijn val gebroken

Marc COLLUY

Instructeu­r

Clottemans

De veroordeli­ng is van inmiddels bijna tien jaar geleden, maar de leden van de club slaken nog altijd een zucht als de naam Els Clottemans valt. De vrouw, die lid was van de club, zit in de gevangenis voor het doorsnijde­n van een parachuteb­and waardoor Els Van Doren in 2006 om het leven kwam. “Dit heeft niets met de club te maken, maar we worden er wel nog altijd mee geassociee­rd”, zegt één van de leden. “Bij het minste wat er gebeurt, komt dit weer te sprake. Het heeft niets te zien met de sport. Het is louter het gevolg van relationel­e problemen. Zoiets had even goed in een schaakclub kunnen gebeuren.”

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? De valscherms­pringer kwam met een harde klap op een akker langs de Weg naar Meeuwen terecht
Foto TOM PALMAERS De valscherms­pringer kwam met een harde klap op een akker langs de Weg naar Meeuwen terecht

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium