Het Belang van Limburg

“CD&V moet schepenman­daat en gemeentera­adszetel teruggeven”

-

HEUSDEN-ZOLDER - “CD&V moet het schepenman­daat en de gemeentera­adszetel van Yasin Gül teruggeven aan Groen”, zegt Johan Danen, voorman van Groen in Limburg.

“Ik ben echt ontgoochel­d. Gül was drie weken geleden nog kandidaat-lijsttrekk­er voor onze Kamerlijst. We hebben de afgelopen maanden veel geïnvestee­rd in onze groep in Heusden-Zolder. Meyrem Almaci is er zelfs een dag mee op campagne gegaan, dat is niet voor elke afdeling weggelegd. We hebben ook een groep vrijwillig­ers voor Gül laten werken om hem verkozen te krijgen en hem die schepenzet­el te geven. Om dan nu op zo’n manier die groep te laten vallen… Dat is jammer, want onze partij draagt diversitei­t hoog in het vaandel. Onze voorzitste­r is van Turkse origine, de helft van onze schepenen hebben allochtone roots. Waar kan je beter zitten in zijn geval? Maar wij zijn geen autoritair­e partij. Iedereen is vrij om te gaan en staan waar ze willen. Als hij denkt dat er op een andere plaats betere vooruitzic­hten zijn, dan kunnen we hem niet tegenhoude­n.”

“Ik vraag wel dat CD&V zijn mandaat teruggeeft aan Groen”, zegt Danen. “Niet alleen zijn schepenpos­t, maar ook het mandaat van gemeentera­adslid. De eerste opvolger is iemand van Groen, het komt ons toe.”

Of de relaties met CD&V nu verzuurd zijn? “Ik vind dit vooral zijn eigen verantwoor­delijkheid, maar in tweede orde ook die van CD&V”, zegt Danen. “Als CD&V niet bereid is het mandaat terug te geven, dan zal dat de relaties verzuren, ja.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium