Het Belang van Limburg

Trump dreigt: “Neem Syriëstrij­ders terug, of we laten ze vrij”

EU-lidstaten houden overleg over hoe ze “gecontrole­erde terugkeer” kunnen organisere­n

- Hannes CATTEBEKE

Het zal Trump verbazen, maar België is voorbereid op dit probleem

WASHINGTON -

De Amerikaans­e president Donald Trump zet de Belgische regering en de andere EU-lidstaten voor het blok: “ofwel brengen jullie de IS-strijders die we in Syrië hebben gevangen genomen voor de rechter, ofwel laten we hen daar vrij”. Tot nog toe had de regering de waarschuwi­ng van de Koerden en de Amerikanen die de gevangenis­sen ginder bewaken blauw-blauw gelaten, maar door de naderende aftocht van de Amerikanen uit het gebied, moet ze nu toch in actie schieten.

Om hoeveel Belgen gaat het?

Volgens OCAD, het Coördinati­eorgaan voor Dreigingsa­nalyse, zouden er in de gevangenen­kampen in het Koerdisch gebied waar Trump het over heeft momenteel zes Belgische mannen en zestien vrouwen verblijven. “Maar niet alleen de mannen zijn Syriëstrij­ders”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Ook van veel vrouwen is geweten dat ze er radicale ideeën op nahouden en het terrorisme verheerlij­ken. Er verblijven ook 31 kinderen met de Belgische nationalit­eit of van wie op zijn minst een van hun ouders de Belgische nationalit­eit heeft.

Wat is de regering van plan?

“Trump vond het nodig om ons per tweet op onze verantwoor­delijkheid te wijzen”, zegt Geens. “Het zal hem verbazen, maar België is voorbereid op dit probleem.” Het enige beleid dat echter tot dusver was aangekondi­gd, is dat België enkel de kinderen jonger dan tien jaar naar hier zou laten terugkeren. Alle anderen moesten daar blijven. Daar zal nu dus veranderin­g moeten in komen. Premier Charles Michel kreeg gisterocht­end al zijn Britse collega Theresa May aan de lijn. De twee spraken af “om te zoeken naar een gelijklope­nde aanpak”. De komende dagen volgt ook overleg met Nederland en Frankrijk. President Emmanuel Macron kondigde vorige week al aan dat Frankrijk zich klaarmaakt om 130 landgenote­n uit Syrische gevangenis­sen terug te nemen, maar gisteren waren de Fransen toch behoorlijk ontstemd over de Amerikaans­e dreiging om zich snel terug te trekken.

“Hoe dan ook zal er ook met de Amerikanen moeten worden samengewer­kt, bij voorkeur vanuit een gezamenlij­k Europees standpunt”, klinkt het binnen de Belgische regering.

Wat gebeurt er als ze daar worden vrijgelate­n?

“Dan weten we niet wat er met hen gebeurt”, zegt Geens. De vrees is dat ze dan op een ongecontro­leerde manier terug naar West-Europa reizen. Geens is daarom voorstande­r van “een gecontrole­erde aanpak”, al wil hij daar wel zijn tijd voor nemen en is er geen concreet plan over hoe dat moet gebeuren. “We ondervinde­n momenteel al hoe moeilijk het is om de kinderen naar hier te halen.” Geens verwerpt het voorstel van

Koen Geens Minister van Justitie

oud-staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) om de Belgische nationalit­eit af te nemen van de IS-strijders. “Dan zijn we er vanaf”, zegt Francken. Zijn partijvoor­zitter Bart De Wever zei vrijdag nog dat er in bepaalde omstandigh­eden wel hier een berechting kan komen voor de IS-strijders. Volgens Geens kunnen de strijders ook zonder de Belgische nationalit­eit Europa binnenkome­n. “Ik wil geen vals gevoel van veiligheid creëren. We moeten kunnen weten waar de Syriëstrij­ders zich bevinden om hen te controlere­n en op te volgen.”

Wat gebeurt er met de Syrië-strijders als ze terugkeren?

“Die zullen onmiddelli­jk naar de gevangenis worden overgebrac­ht”, verzekert Geens. Vandaag zijn er in ons land ongeveer 170 Syriëstrij­ders bij verstek veroordeel­d omdat ze nog in Syrië zitten of dood zijn. Vaak zijn ze wel maar veroordeel­d tot een paar jaar gevangenis. “Maar ook als ze vrijkomen worden ze verder opgevolgd”, zegt Geens. “Net daarvoor hebben we per arrondisse­ment een lokale task force opgericht met daarin de inlichting­endiensten, het openbaar ministerie en de lokale en federale politie.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Vandaag zijn er in ons land ongeveer 170 Syriëstrij­ders bij verstek veroordeel­d omdat ze nog in Syrië zitten of dood zijn.
FOTO BELGAIMAGE Vandaag zijn er in ons land ongeveer 170 Syriëstrij­ders bij verstek veroordeel­d omdat ze nog in Syrië zitten of dood zijn.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium