Het Belang van Limburg

“Vier op vijf priesters homo”

Franse schrijver schetst onthutsend beeld over Vaticaan

- Gunter WILLEKENS

PARIJS - “Vier op de vijf priesters in het Vaticaan is homo.” Met die gedurfde bewering lanceert de Franse socioloog Frédéric Martel zijn boek ‘Sodoma. Het geheim van het Vaticaan’. De kleinste staat van de wereld zou daarmee een van de grootste homogemeen­schappen ter wereld zijn. Het boek, waarin Martel alles uit de doeken doet, verschijnt donderdag in twintig landen.

In de vier jaar dat Martel (50) aan ‘Sodoma’ werkte, sprak hij 1.500 mensen. Hij interviewd­e 41 kardinalen, 52 bisschoppe­n en meer dan tweehonder­d priesters en seminarist­en in Rome. De meesten klappen in de 670 bladzijden tellende turf anoniem uit de biecht. Begrijpeli­jk. Terwijl de samenlevin­g sinds de jaren zeventig homoseksua­liteit steeds meer aanvaardde, ging het Vaticaan deze in steeds hardere bewoording­en veroordele­n. Pas met Jorge Mario Bergoglio, alias paus Franciscus, kwam er een kentering. In tegenstell­ing tot zijn voorganger­s is hij geen homohater. Vorig jaar gaf de Argentijns­e kerkvader aan dat priesters zich wel aan het celibaat moeten houden. “Maar wie zijn wij om wie zo is, wie van goede wil is en wie naar God zoekt, te beoordelen?”, stelde hij nog.

Frédéric Martel

Schrijver

Zo toonde paus Franciscus, althans volgens de stellingen van Martel, dat hijzelf ten volle van het celibaat geniet. Iets waarmee hij tot een minderheid binnen de kerk behoort. Uit de getuigenis­sen in ‘Sodoma’ blijkt immers dat de meeste geestelijk­en er een dubbele moraal op nahouden. “Hoe scherper de uitlatinge­n over homo’s van een geestelijk­e, hoe groter de kans dat hij er zelf één is”, zegt Martel.

Om te weten tot welk kamp iemand behoort, gebruiken de priesters een soort geheimtaal. ‘Bij de parochie horen’ zou in het Vaticaan evenveel betekenen als ‘homo zijn’.

Gigolo’s

Ook de helft van de kardinalen voelt zich tot mannen aangetrokk­en. Martel noemt onder meer de Colombiaan­se kardinaal Alfonso López Trujillo, die in 2008 overleed. De Colombiaan stond bekend om zijn felle uithalen naar homo’s, maar kwam volgens Martel zelf graag en veelvuldig met gigolo’s aan zijn trekken.

Martel citeert bronnen die beweren dat zeventig à tachtig procent van de priesters in het Vaticaan homo is. De grote zwakte in zijn betoog is wel dat de cijfers op geen enkele manier wetenschap­pelijk onderbouwd zijn.

Het Vaticaan heeft nog niet gereageerd op het boek van Martel.

“Hoe homofober de uitspraken van de priester, hoe groter de kans dat hij zelf homo is”

 ?? FOTO AFP ?? Paus Franciscus is de eerste paus die homofobie niet veroordeel­t.
FOTO AFP Paus Franciscus is de eerste paus die homofobie niet veroordeel­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium