Het Belang van Limburg

“Mag 9.173,88 euro bijbetalen”

-

TESSENDERL­O - Vijf jaar geleden nam David Daems loopbaanon­derbreking, en begon een bioboerder­ij. Het project bleek niet meteen levensvatb­aar. David moest de zaak on hold zetten. Nu krijgt hij nog een extra cadeau. “Ik moet 9.000 euro aan vadertje staat betalen.”

“Ik heb destijds een halftijdse job gezocht om in bijberoep als bioboer te kunnen starten”, zegt David. “Ik ben opnieuw naar school gegaan, heb examens afgelegd, geleerd en gewerkt voor, tussen en na de uren, om mijn project met zelfpluktu­in, groentepak­ketten, workshops en zo meer uit de grond te stampen.”

“Het was niet evident. Mijn vrouw was óók aan het studeren, aan het werken én er was een kleine op komst. Toen ik eindelijk kon kiezen voor loopbaanon­derbreking om mijn project te kunnen uitbouwen, heb ik die kans met beide handen gegrepen. Door mijn zelfstandi­ge activiteit als bioboer in bijberoep uit te oefenen, kon ik de sociale bijdragen in de opstartfas­e minimalise­ren.” “Tijdens mijn loopbaanon­derbreking heb ik géén uitkering ge- noten. Dat kon niet omdat ik net daarvoor ouderschap­sverlof had genomen. Omdat ik ook geen loon uit mijn bedrijf haalde, was ik volgens Zenito (dienstenve­rlener voor zelfstandi­gen, die nu onder de naam Liantis opereert, nvdr) vrijgestel­d van sociale bijdragen betalen.”

“Nu, drie jaar later, komen zowel de RVA als Liantis tot de vaststelli­ng dat mijn situatie verkeerd was ingeschat. Als ik geen uitkering kreeg, dan moest ik wel als voltijdse zelfstandi­ge worden ingeschaal­d. En dus had ik wél sociale bijdrages moeten betalen.” “Ik heb alle mogelijke diensten afgebeld, maar ik kom niet verder dan een verontschu­ldiging. ‘Sorry dat het zo gelopen is meneer.’” “Maar daar koop ik dus niets mee. Ik heb drie jaar lang alles van mezelf gegeven. We hebben het als gezin van drie, meer dan twee jaar gedaan met een gezinsinko­men van duizend euro. Eigenlijk beneden de armoedegre­ns! En nu worden we dubbel en dik gestraft: ik had geen uitkering, geen inkomen uit mijn bedrijf en nu mag ik ook nog eens achterstal­lige sociale bijdragen betalen. 9.173,88 euro! Alstublief­t, zeg.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Nadat David noodgedwon­gen stopte als bioboer, werd hij beloond met een onbetaalba­re sociale bijdrage.
FOTO RAYMOND LEMMENS Nadat David noodgedwon­gen stopte als bioboer, werd hij beloond met een onbetaalba­re sociale bijdrage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium