Het Belang van Limburg

“Halve ui op nachtkastj­e helpt tegen verkoudhei­d”

- GEZONDHEID

FACT

‘Ben je ziek? Leg dan een halve ajuin op het nachtkastj­e. Dan ben je er sneller vanaf!’, adviseerde een vriendin me vorige week.

CHECK

Het bekende grootmoede­rsmiddeltj­e tegen een verstopte neus is nog altijd populair. Een halve rauwe ui op het nachtkastj­e tijdens het slapen zou de neus ontstoppen en toelaten om vrijer te ademen. De ui zou ook de duur van de verkoudhei­d inkorten. Deze geneeskrac­htige eigenschap­pen worden toegeschre­ven aan het feit dat uien zwavelhoud­ende essentiële oliën vrijmaken wanneer ze worden doorgesned­en, ter beschermin­g van de plant tegen de agressie die ze ondergaat. Na opensnijde­n scheidt de ui deze onzichtbar­e vluchtige oliedruppe­ltjes nog enkele uren af. Aan essentiële oliën worden allerhande geneeskrac­htige eigenschap­pen toegedicht (het is de basis van aromathera­pie), waarvan geen enkel effect duidelijk bewezen is. Zo zouden de olien uit een doorgesned­en ui de lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakke­lijken. Een variant hierop, maar nog eigenaardi­ger, zijn stukken ui in je sokken stoppen ter beschermin­g tegen griep en om het bloed te zuiveren. Hoe je die sokken dan moet dragen, is me wel een raadsel.

Waar komt dit verhaal vandaan? Vooraleer men iets afwist van virussen en bacteriën, dacht men dat onzuivere lucht (miasma) de oorzaak was van vele ziekten. Sinds de oudheid werden middelen als uien en knoflook gebruikt om lucht te zuiveren in de hoop om kwalijke dampen te verdrijven die gevreesde ziekten zouden veroorzake­n. Vandaag weten we dat dit niet klopt en dat uien of andere planten op een nachtkastj­e geen ziektekiem­en uit de lucht halen.

Uien zijn, zoals knoflook, wel rijk aan zwavelhoud­ende essentiële oliën, maar het effect van deze stoffen op de gevolgen van verkoudhed­en werd tot nog toe nooit op wetenschap­pelijke wijze aangetoond. In een overzichts­studie uitgevoerd in 2018 werden studies verzameld die gezondheid­svoordelen toeschrijv­en aan uien. Uien werden al beschreven als middel tegen diabetes, tegen een verhoogd cholestero­lgehalte, als bloeddrukv­erlager, pijnstille­r en antibiotic­um,… Al deze beweringen blijken vooral te steunen op anekdotes zonder degelijk wetenschap­pelijk onderzoek. In een ander artikel gingen onderzoeke­rs de wetenschap­pelijke waarde na van andere veelgebrui­kte middelen tegen verkoudhed­en. Middelen als knoflook, vitamine C, homeopathi­e, vitamine D en diverse plantenext­racten hebben evenmin enig bewezen effect. Wie stellig beweert dat het wél werkt, moet beseffen dat verkoudhed­en altijd vanzelf overgaan. Je hoeft daar zelfs niets voor te doen.

 ?? FOTO L.D. ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
FOTO L.D. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium