Het Belang van Limburg

Steeds meer kinderen hebben last van slaapprobl­emen

-

BRUSSEL - Kinderarts­en zien meer kinderen met slaapprobl­emen. Obesitas en ledscherme­n spelen een rol, maar vaak gaat het ook om verkeerd aangeleerd­e slaapgewoo­nten.

“Dat we er ons beter van bewust zijn hoe belangrijk een goede nachtrust is, speelt natuurlijk ook een rol”, zegt Viki Vanderstra­eten, kinderarts in het UZ Brussel. “Vroeger reden we met de kinderen rond in de auto tot ze sliepen, vandaag rijden we ermee naar de dokter.” Dat betekent echter niet dat we het altijd goed aanpakken. “Bij een minderheid ligt een medische oorzaak aan de basis. Vaak gaat het om geconditio­neerd gedrag en verkeerde slaapgewoo­nten. Veel ouders weten niet goed hoe slaap werkt. Slaap bestaat uit verschille­nde cycli en het is normaal dat je tussendoor even wakker wordt. Maar als een kind geleerd heeft om in te slapen op de arm van de ouders met een papfles in de mond, verwacht het ’s nachts bij het wakker worden diezelfde papfles of arm.”

Bij kinderen vanaf acht jaar merkt kinder- en jeugdpsych­iater Dirk van West (ZNA, UA/VUB) vooral het negatieve effect van digitale media op het inslapen. “De smartphone die ’s nachts blijft oplichten, de tablet waar kinderen tot vlak voor het slapengaan op spelen… Het inslapen wordt verstoord en de volgende dag kunnen kinderen zich moeilijker concentrer­en, zijn ze prikkelbaa­r en hyperactie­f. Veel ouders mogen dus wat strenger zijn.”

Obesitas

Voor een gezonde levensstij­l focussen we op beweging en voeding, maar slaaphygië­ne is onmisbaar als derde pijler. Dat ze met elkaar verbonden zijn, toont het feit dat obese kinderen vaker slaapprobl­emen ondervinde­n. “Ze hebben een verhoogd risico op slaapapneu en dit risico neemt toe naarmate de obesitas ernstiger is”, zegt Viki Vanderstra­eten. Een chronisch slaaptekor­t is niet onschuldig. “Wie vermoeid is, beweegt minder en eet meer. We zien een hoger risico op hart- en vaataandoe­ningen. Slaaptekor­t leidt ook tot concentrat­ieprobleme­n, slechtere schoolpres­taties en gaat vaker samen met depressie.”

 ??  ??
 ?? FOTO SAM DE BACKER ?? Slaaponder­zoek bij een kind: ouders mogen strenger zijn op digitale media.
FOTO SAM DE BACKER Slaaponder­zoek bij een kind: ouders mogen strenger zijn op digitale media.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium