Het Belang van Limburg

“Vieren met zoontjes: heerlijk!”

Philippe Gilbert pakt al op zijn derde koersdag eerste zege van het seizoen

- Hugo COOREVITS

Philippe Gilbert (36) is opnieuw alive and kicking. Met de vingers in de neus won de veteraan zaterdag in de Tour de la Provence de sprint van Le Castellet. Voor de ogen van zijn twee zoontjes Alan (8) en Alexandre (5). Het was pas zijn derde koersdag. “Het is leuk dat mijn zoontjes erbij zijn. Dat gebeurt weinig en dan win ik nog ook. Onvergetel­ijk.”

Gilbert is geen veelwinnaa­r, maar in de Tour de la Provence was het toch al zijn 74ste UCI-zege van een lange carrière. “Ik ben hier dicht bij mijn woonplaats (Monaco, nvdr.) begonnen aan mijn 17de seizoen als prof en elk seizoen won ik minstens één keer. Ik ben trots op dat trackrecor­d.”

Ook al waren de echt snelle sprinters er na een lastige etappe niet meer bij, toch hield hij met verbazend gemak kerels als Tony Gallopin achter zich. “Ik heb een heel goede winter achter de rug. Ik had een ploegstage in Calpe en daarna nog eentje in de Algarve. Deze zege is daar het bewijs van. Het is me om competitie­kilometers te doen. Vandaar dat ik voluit op de eindsprint mikte. Ik kende dit circuit heel goed van mijn BMCperiode, want we kwamen er het WK ploegentij­drijden voorbereid­en. De timing van de sprint was erg belangrijk. Op 120 meter van de streep begon ik eraan. Pats, binnen: mijn allereerst­e overwinnin­g ooit op een racecircui­t. ”

Na een fantastisc­h 2017 was het vorig seizoen allemaal net iets minder voor Gilbert. Twee jaar geleden won hij als ‘nieuweling’ bij Patrick Lefevere op een legendaris­che manier de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. “Ik heb veel geleerd van vorig seizoen. Het was de allereerst­e keer dat ik alle vijf de voorjaarsm­onumenten reed. In voorbereid­ing naar de voorjaarsk­lassiekers koers ik tijdens de week niet meer. Zelfs niet Le Samyn, waar organisato­r Jean-Luc Vandenbrou­cke me doodgraag wou. Het Belgische openingswe­ekend zijn mijn volgende wedstrijde­n. En dan train ik opnieuw een week bij mij thuis in Monaco voor Parijs-Nice. De twee belangrijk­ste zondagen zijn die van de Ronde van Vlaanderen en Roubaix.” Over Milaan-Sanremo repte Gilbert met geen woord, al ontbreken in zijn Strive For Five nog altijd de Primavera en Roubaix. “Als je naar de Milaan-Sanremo’s van de afgelopen jaren kijkt, wordt het er voor Philippe niet makkelijke­r op”, zegt Lefevere. “Tenzij hij sprint zoals zaterdag...”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium