Het Belang van Limburg

Achel doet gouden zaak

NoordLimbu­rgers tellen Leuven uit voor top zes

- Lars AUSSEMS

Tectum Achel heeft haar belangrijk­e drieluik met verve aangevat. Op bezoek bij Haasrode-Leuven nam het revanche voor het nipte 2-3-verlies uit de heenronde. Grote uitblinker was Brecht Campforts met maar liefst 30 punten. De Noord-Limburgers staan voorlopig gedeeld zesde met Gent.

Met vijf waren ze, de teams die een dikke week voor het einde van de reguliere competitie nog kans maakten op de dure plaatjes vijf en zes in de ranking. Wel, Achel heeft dat lijstje met kanshebber­s zaterdag ietsje kleiner gemaakt. Haasrode-Leuven werd voor eigen publiek geliquidee­rd in de race naar de top zes. Het kloofje met Achel, Gent, Zoersel en Waremme bedraagt momenteel slechts enkele punten, maar met nog twee duels voor de boeg is ze onoverbrug­baar voor de Leuvenaars.

Achelse muur

Zowel Achel als Haasrode kenden het belang van de wedstrijd van zaterdag. Dat de gretig gestarte thuisploeg set één dan ook vrij vlot binnenhaal­de, stond allicht niet in het script van Achel-coach Jan Meertens. Maar de promovendu­s toonde mentale weerbaarhe­id. Die veerkracht bleek dit seizoen één van de sterkste punten. Knap, in je debuutjaar op het hoogste niveau. De volgende twee sets waren dan ook voor Achel. De verschille­n in aanvalseff­iciën- tie tussen beide teams waren beperkt en ook serverend hielden ze mekaar in bedwang. Maar blokkerend, dat was een ander verhaal. Zelden een Achel gezien dat zulke muren kon optrekken. Vooral Bontje en uitblinker Campforts waren er overal bij. De NoordLimbu­rgers zouden de wedstrijd eindigen op 17 blokpunten. Mooie statistiek­en.

Van Dyck en Polman werkten de passes van Verschuere­n vlotjes af. Aan de overkant zat Pavelka in de Achelse broekzak en waren het Huysegoms, Peters en vooral Van Walle die stevig tegenprikt­en. Die laatste werd binnengeha­ald als speerpunt en hield zijn team in de race. Leuven sleepte er zelfs nog een vijfde set uit.

Tiebreaksp­ecialist

In de heenronde ging die vijfsetter naar Haasrode. Maar Achel liet zich niet opnieuw kisten. Camp- forts en co namen halverwege het commando over en vochten zich naar een belangrijk zege in de strijd om de top zes. Vijf keer speelde Tectum een tiebreak in de competitie dit seizoen. Vier maal werd die winnend afgesloten. De promovendu­s heeft er stilaan een patent op. Achel nestelt zich zo op een gedeelde zesde plek. “Dit zijn twee cruciale punten. We knokten voor elk punt en lieten nooit het kopje hangen”, aldus Campforts, die ijzersterk was. “Ik voel me goed in mijn vel en hoop dit niveau nog anderhalve maand vast te houden. Maar laat ons beginnen met de komende twee duels.” Woensdag volgt voor Achel de lastige trip naar Menen, zaterdag kan voor eigen publiek een fantastisc­he ontknoping volgen tegen Zoersel.

SETS: 25-21, 23-25, 18-25, 25-23, 10-15. LEUVEN: Pavelka (4), Huysegoms (12), Pardon (6), Peters (10), Van Walle (27), Verelst (2), libero: Verstraete. Vielen in: Debaus, Hofmans (4), Christiaen­s (6), Vanneste, Malisse. ACHEL: Van Dyck (16), Polman (17), Zoodsma (5), Campforts (30), Bontje (8), Verschuere­n (2), libero: Brouns. Vielen in: Janssen, Schouren, Isenia.

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ??
Foto RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium