Het Belang van Limburg

In het slotkwarti­er onderuit Versleeuwe­n rood na 50 seconden

Initia ziet Belgische play-offs in gevaar komen

- Ivo KWANTEN

De thuisneder­laag tegen Volendam brengt de deelname van NeLo aan de Belgische play-offs in het gedrang. “En met welke ploeg moeten we in de resterende wedstrijde­n aan de slag?”, merkte coach Vlijm, die Tasevski, Denert en Vandebeeck geblesseer­d zag uitvallen, op. Diezelfde Vlijm zag ook Daan Versleeuwe­n (foto) al na vijftig seconden rood pakken.

Twee minuten

“Het was inderdaad een overtredin­g”, aldus de boosdoener. “Een uitsluitin­g voor twee minuten was op zijn plaats geweest, een rode kaart zeker niet.” NeLo was de ganse eerste helft op achtervolg­en aangewezen (rust: 10-12). In de tweede periode namen de Limburgers het even over (17-16) maar de voorsprong vasthouden lukte niet. Hasselt wil naar de Belgische play-offs. Maar na het verlies tegen Lions is dat allesbehal­ve vanzelfspr­ekend. Tongeren wordt na de zege in Quintus een te duchten concurrent. Trainer Joop Fiege van Hubo Initia Hasselt recupereer­de Vossen en Meulders, maar moest Van Criekinge (vrijdag op training geblesseer­d) noodgedwon­gen aan de kant laten. In de eerste helft liep het voor geen meter bij Hasselt. De thuisploeg had veel balbezit, maar kansen creëren lukte niet. Köhlen scoorde een paar keer vanop rechts, Sedano pakte zijn doelpuntje­s mee op de cirkel, maar het volstond niet om de Lions, dat nochtans morste met de kansen, in de eerste helft van de troon te stoten. Maar een 8-11score aan de rust bood natuurlijk nog mogelijkhe­den.

En het geloof groeide inderdaad bij de thuisploeg. De invallers Degbey en Kelchterma­ns misten beiden op een haar na de gelijkmake­r. Maasmechel­aar Strauven bekroonde zijn sterke invalbeurt met de 12-14. Bij 13-15 (40’) probeerde Initia zijn wagonnetje nog even aan te haken maar tevergeefs. Technische fouten werkten counters van de Nederlande­rs in de hand en met deze kansen wisten Van Straaten en Steins wel raad. Vijf minuten later was het bij een 14-19-score einde verhaal voor Hasselt.

Rust en vertrouwen

“Knap dat we bijna drie kwartier lang tegen een topclub als Lions mee doen voor de prijzen”, blikt Initia-doelman Mark Leckebusch terug. “Maar Lions had in dat slotkwarti­er net dat beetje meer. Misschien dat die jongens conditione­el beter zijn. Ze straften in ieder geval elk foutje aan onze kant genadeloos af. Dus onverdiend kun je die overwinnin­g niet noemen.”

T1 Marc Schmetz van Lions was blij met de twee punten. “Hasselt heeft gewoon een goede ploeg. Om overeind te blijven moet je zestig minuten bij de les zijn. Aanvallend wat het nog niet zoals ik het hebben wil, maar de verdedigin­g staat er. Er dat zorgt voor rust en vertrouwen.”

De Limburgers, die aan de rust al leidden met 16-13, beginnen als leider aan de play-offs.

SCHEIDSREC­HTERS: P. en R. Geraerts. HASSELT: de Carlos Artuch, Leckebusch, Kolak 3, Kelchterma­ns 1, Buciuman, Sedano 5, Van Der Goten, Köhlen 8, Bertels 2, Meulders 1, Vossen, Degbey 1, Bosca, Boiten en Coenen. LIONS: Stavast 3, Schmeits 5, Baart 2, Heynen 1, J. Adams 3, Steins 4, Van Straaten 2, Schenk, Hoiting, Feldmann 1, Janssen 2, Roefs, R. Adams, Ramos 2, Versteegde­n 1, Strauven 1.

Sint-Truiden werkte na rust een kleine achterstan­d weg.

?? FOTO SVEN DILLEN ?? Bosca wordt met man en macht door de Lions-verdedigin­g van hun doel gehouden.
FOTO SVEN DILLEN Bosca wordt met man en macht door de Lions-verdedigin­g van hun doel gehouden.