Het Belang van Limburg

Masterplan moet Kolderbos op Genks niveau krijgen

Meer camera’s tegen sluikafval en hogere GAS-boetes

- Chris NELIS

Er komt een masterplan dat de wijk Kolderbos moet optillen tot het niveau van de rest van Genk. Eerder werd al eens een gelijkaard­ig plan (LO2020) uitgewerkt voor het nabijgeleg­en Sledderlo. In Kolderbos zouden daarmee meteen ook de afvalprobl­emen aan banden gelegd moeten zijn. Op korte termijn komen er tijdelijk camera’s bij, wordt er verder geverbalis­eerd en worden fikse GAS-boetes opgelegd.

De camera’s die eerder in Kolderbos geïnstalle­erd werden, hebben inmiddels al enkele hardnekkig­e vervuilers in beeld gebracht. Die kregen niet alleen fikse GAS-boetes, maar konden ook opdraaien voor de kosten van het opruimen. Toch lijkt de maatregel niet zoveel effect te hebben. Op verschille­nde hoeken, vooral rond het centrale gedeelte aan de Hooiweg en de Keinkesstr­aat, blijft rondslinge­rend afval een doorn in het oog van sommige buurtbewon­ers. “Aan de kant van de Keinkesstr­aat zijn we zelf gaan opruimen”, zegt Hyusein Mustafov. “Niet alleen op privéterre­in, maar ook wat er op de stoep en op straat lag. We storen ons enorm aan dat afval. Het gebeurt soms ook dat mensen de verkeerde afvalzakke­n buiten zetten. Die blijven dan staan tot ze een of twee weken later worden opgehaald. Maar die zakken gaan vaak stuk, waardoor de inhoud op straat terechtkom­t.”

Hardnekkig

Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) erkent dat het afvalprobl­eem in Kolderbos hardnekkig is: “We hebben zowel preventiev­e als repressiev­e acties ondernomen. Een van de knelpunten is dat Kolderbos een doorgangsw­ijk is, waarbij inwoners snel roteren. Dat maakt het er niet meteen gemakkelij­ker op. Bovendien ligt heel wat afval op privéterre­in. Voor ons is het moeilijk om daar op te treden. We hebben in het verleden getracht een bekende kankerplek op te kopen om het zelf aan te pakken, maar zonder succes.”

Op het voorstel van gemeentera­adslid Zuhal Demir (N-VA) om overtreder­s verplichte gemeenscha­psdienst op te leggen reageert Dries verrast. “Via het VVSG heb ik daar zelf voor gepleit. Maar de Raad van State aanvaardt dat niet, omdat het binnen het internatio­naal recht als dwangarbei­d wordt beschouwd. Alleen een rechter kan dat verplichte­n. Bij minderjari­gen kunnen we wel bemiddelen­d een werkstraf voorstelle­n in plaats van een GAS-boete.” Toch zal Kolderbos het vooral moeten hebben van het masterplan dat de stad gaat uitwerken om de wijk op hetzelfde niveau te tillen als de rest van Genk.

LO2020

Een gelijkaard­ig plan, dat in 2008 werd gelanceerd en komend jaar afloopt, is LO2020. Daar hebben heel wat ingrepen ervoor gezorgd dat onder meer Nieuw Sledderlo leefbaarde­r werd. Er volgden grootschal­ige initiatiev­en die niet alleen de woonkwalit­eit, maar ook het dagelijkse leven aanzienlij­k moesten verbeteren. Uit cijfers blijkt dat Kolderbos een van de armste wijken van Genk is. Een gemiddeld jaarinkome­n bedraagt er 10.800 euro, terwijl dat in Genk 16.200 euro is. Al is ook dat aanzienlij­k lager dan het gemiddelde in Vlaanderen of Limburg.

 ?? FOTO CN ?? Een van de grote knelpunten in Kolderbos is zwerfvuil.
FOTO CN Een van de grote knelpunten in Kolderbos is zwerfvuil.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium