Het Belang van Limburg

Voornaam veranderen wordt goedkoper

- Dirk JACOBS

De Diepenbeek­se gemeentera­ad buigt zich vanavond over het voorstel om voornaamsw­ijzigingen voor inwoners van de gemeente voortaan goedkoper te maken. Recent nog wijzigde burgemeest­er Rik Kriekels zelf zijn voornaam van Hendrik naar Rik.

“Ik betaalde daar 490 euro voor, zoals iedereen”, zegt Kriekels (N-VA) toen. Maar in de marge viel toen al te horen dat men dat tarief te duur vond. “Anderzijds willen we er ook geen bollenkraa­m van maken, waarbij iedereen zomaar en om de haverklap zijn voornaam kan wijzigen”, zegt bevoegd schepen Jos Leroi (CD&V). “Dat gebeurt immers bij gemeenten waar men deze voornaamsw­ijziging gratis aanbiedt en dat willen we niet. Daarom blijven er twee tarieven: in de normale procedure kost een aanvraag tot voornaamsw­ijziging voortaan 200 in plaats van 490 euro. We maken een uitzonderi­ng voor de voornaamsw­ijziging van een transgende­r. Daarvoor wordt het tarief dat vandaag 49 euro bedroeg, verlaagd tot 20 euro.”

Wel interesse

“De voornaamsw­ijziging krijgt op die manier een billijk tarief maar tegelijk blijft die 200 euro toch van kracht om een enigszins ontradend effect te hebben. Afgelopen jaar zijn verschille­nde mensen wel komen informeren maar uiteindeli­jk heeft maar één persoon, onze burgemeest­er dus, daadwerkel­ijk zijn voornaam veranderd. We denken ook dat met het behoud van de vergoeding van 200 euro het aantal aanvragen binnen de perken zal blijven, zodat de werklast voor het personeel op die dienst niet buitenspor­ig zal vergroten. Maar de optie blijft op deze manier wel toegankeli­jk voor diegenen die echt hun voornaam willen wijzigen.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Burgemeest­er Rik Kriekels betaalde zelf nog 490 euro om zijn voornaam te veranderen.
FOTO JEFFREY GAENS Burgemeest­er Rik Kriekels betaalde zelf nog 490 euro om zijn voornaam te veranderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium